2024. 07. 3. szerda

Kornél, Soma
1 EUR 396 HUF
1 GBP 467 HUF

Megújul a Laskó-völgyi tározó

Közel 400 millió Ft-os értékben, árvízmegelőzési munkálatok kezdődnek a Laskó-patak völgyében, Egerszalók község határában. Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság célja a Laskó-völgyi tározó árvízcsúcs-csökkentő képességének helyreállítása. A tározó 1981 óta üzemel, de átfogó rekonstrukciója eddig még nem történt meg.  A rekonstrukció 2010 októberében kezdődik és várhatóan 2011. szeptemberében fejeződik be. A munkálatok költségeit teljes egészében a Magyar Állam és az Európai Unió állja.   A Laskó-völgyi tározó 1979-81. években épült Egerszalók községtől északra, a Laskó-patak völgyében, Heves megyében. A tározó hasznos térfogata 3,900 millió m3, a tófelszín 121 ha, a völgyzárógát hossza 563 m, a gát magassága 9,5 m.
A Laskó-völgyi víztározó kizárólagos állami tulajdonban, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Miskolc) kezelésében van. A tározó megépítésekor – üzemvízszint mellett – 4,18 millió m3 vizet volt képes tározni. A létesítmény az utóbbi 30 évben feliszapolódott, ezáltal a tározó kapacitás jelentősen csökkent.
A tározó vízvisszatartásban játszott kulcsszerepe 1999-től kezdődően több alkalommal bebizonyosodott, árvízcsúcs-csökkentő képessége komoly vízkároktól mentesítette a völgyzárógát alatti településeket.
A tározó, a megépítése óta folyamatosan üzemel, de átfogó rekonstrukciót eddig még nem végeztek rajta.
A projekt általános célja a Laskó-völgyi tározó árvízcsúcs-csökkentő képességének helyreállítása, a biztonságos továbbüzemeltetés feltételeinek megteremtése. Az építés óta eltelt időre valamint valamint az elmúlt évek nagy csapadékainak károsító, terhelő hatására tekintettel teljes körű rekonstrukció szükséges annak érdekében, hogy a tározó a későbbiekben is biztonságosan üzemeltethető legyen.
Indokolja a beavatkozást az is, hogy a tározó alatti települések közül az Egerszalóki Hőforrás vonzáskörzetében (Egerszalók, Demjén) új településrészek jöttek létre, melyek a Laskó-patak melletti területrészeket veszik igénybe.
A tervezett beavatkozások:
– a tározó részleges leürítése
– a tározótéri iszap részleges kitermelése
– a völgyzáró gát rekonstrukciója (a vízoldali rézsű burkolathibáinak a javítása, valamint az azt megtámasztó kőrakat igazítása, ill. pótlása; vízoldali rézsű meghibásodott felületének javítása, hiányzó burkolat pótlása; energiatörő fogak pótlása, javítása; mentett oldal füvesítése; szivárgó árok tisztítása; rézsűlépcső javítása; gátkorona burkolat javítása, helyreállítása; az aszfaltburkolati repedések kitisztítása és azok kiöntése; a nem javítható lerepedt sávok kiemelése és új burkolatsávval való pótlása; beavatkozások a fenékleürítő műtárgynál; végcsappantyú akna helyreállítása, vízzáró vakolása; tolózárak és a csappantyú cseréje, csőbélés beillesztése; alvízi mederburkolat javítása; vízmérce lapok szükség szerinti cseréje).
– az árapasztó műtárgy rekonstrukciója (a zsiliptábla megfordítása és illesztése, a motoros meghajtás teljes cseréje és a korrózióvédelem megvalósítása, továbbá iszaptalanítás, betétpallók és halrács beszerzése és tárolása az őrtelepen, valamint daruskocsi leállóhely létesítése a gát felől lejárási lehetőséggel; a fészkes betonhibák javítása, vízbefolyások megszüntetése; a bukóláda kitakarítása és felületének vízzáró vakolattal való ellátása; a kezelőhidak magasítása 5 – 5 m hosszban és 1 – 1 kapuval való lezárása; teljes korrózióvédelem; hordalék és növényzet kitakarítása, burkolathibák javítása, a földmedrű szakasz növényzetének, ill. iszaplerakódásának a kitakarítása).
– a gépészeti, építészeti beavatkozásokat követően a tározótér rekonstrukciója
– a rekonstrukciós munkák elvégzése után a tározót üzemvízszintre töltése

A kivitelezési munkák tervezett időszaka: 2010 október – 2011. szeptember

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …
„Elf Bar” roadshow
Tavasszal közel nyolcszáz fiatalt szólított meg országjáró körútján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága a NAV Képzési, Egészségüg…