2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Új uniós stratégia a nemek közötti egyenlőség előmozdítására

Új uniós stratégia a nemek közötti egyenlőség előmozdítására

Az Európai Bizottság ma öt évre szóló stratégiát fogadott el az európai nők és férfiak közötti esélyegyenlőség javítására. A stratégia középpontjában a nők jelentette potenciál jobb kihasználása, és ezáltal az EU gazdasági és társadalmi célkitűzéseinek előmozdítása áll. A program az Európai Bizottság által közzétett „nők chartájában” megfogalmazott elveket (lásd IP/10/237) fordítja le gyakorlati intézkedésekké, amelyek a női vállalatvezetők számának növelésétől a nemi alapú erőszak elleni küzdelemig jó néhány célt felölelnek. Egy friss Eurobarométer-felmérés szerint az európaiak 87%-a támogatja, hogy az Unió lépjen fel a családon belüli erőszak ellen. A felmérés során minden negyedik megkérdezett mondta azt, hogy ismer olyan személyt, aki családon belüli erőszak áldozata volt.

„A múltban Európa példát mutatott a világnak a női egyenjogúság terén azzal, hogy az 1957-es Római Szerződés tartalmazta az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét. Ma újra jó példával járhatunk elöl a nők döntéshozásban való részvételének biztosítása és a nemi alapú erőszak elleni harc terén” – jelentette ki a stratégia elfogadása kapcsán Viviane Reding, az Európai Bizottság jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős alelnöke. „Ha be akarjuk indítani a gazdasági növekedést, jobban ki kell használnunk a nőkben rejlő képességeket. Korábban nem támogattam azt az elképzelést, hogy kvótát határozzunk meg a nők által betöltött vállalatvezetői tisztségekre vonatkozóan, de mivel ezen a téren szinte semmi előrelépés nem történt, a jövőben komolyan fontolóra vehetjük, hogy európai szinten lépjünk fel kezdeményezéssel ezen a területen. 2011 tavaszán találkozni kívánok a legnagyobb európai vállalatok vezetőivel, hogy megvitassam velük a helyzetet, és az esetleges önszabályozás lehetőségeit. E megbeszélések eredményeitől függően döntök arról, szükség lesz-e további kezdeményezésekre 2012-ben.”

Az Európai Bizottság által ma elfogadott stratégia öt prioritás – gazdaság és munkaerőpiac, egyenlő bérezés, egyenlőség a vezető tisztségekben, nemi alapú erőszak elleni küzdelem, nemek közötti egyenlőség az EU határain kívül – köré rendezi a fellépéseket, melyek közé egyebek mellett az alábbiak tartoznak:

*

A munkát vállaló nők számának növelése, és ezáltal az Európa 2020 stratégiában célul kitűzött, mindkét nemre kiterjedő 75%-os foglalkoztatási arány elérésének megkönnyítése (lásd IP/10/225).
*

Célirányos intézkedések a gazdasági döntéshozatalban vezető tisztségeket betöltő nők számának növelésére.
*

A női vállalkozás és önfoglalkoztatás elősegítése.
*

Az „egyenlő fizetések európai napjának” bevezetése annak a ténynek a tudatosítása érdekében, hogy a nők fizetése továbbra is átlagosan 18%-kal marad el a férfiak bére mögött az Európai Unióban.
*

Együttműködés a tagállamokkal a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem terén, különösen az Európában és másutt élő nők genitális megcsonkításának felszámolása érdekében.

Mindezek mellett a Bizottság évente összeülő, magas szintű fórumot hoz létre a nemek közötti egyenlőségről folytatott párbeszéd folytatására. Az egyenlőségi stratégia végrehajtásának értékelésére hivatott fórum munkájában az Európai Parlament, a tanácsi elnökségek, az európai szociális partnerek és a civil társadalom képviselői vesznek majd részt.

Előzmények

A nők és a férfiak közötti egyenlőség előmozdítása terén elért uniós eredmények számos európai polgár életében hoztak kedvező változást. A közelmúlt kedvező fejleményei közé tartozik, hogy növekszik a munkát vállaló nők száma (ez az 1988. évi 52%-ról átlagosan közel 60%-ra nőtt az EU-ban) és javult az oktatás és képzés színvonala. A 20 és 24 év közötti fiatal nők alkotják az egyetemi diplomások 59%-át az Unióban (lásd a mellékletben).

Több területen azonban a nők továbbra is hátrányos helyzetben vannak. A munkavállalók között a nők továbbra is felülreprezentáltak az alacsonyabban fizetett ágazatokban, és alulreprezentáltak a döntéshozó pozíciókban. Az anyaság miatt alacsonyabb a nők foglalkoztatási rátája; a női vállalkozók csupán 33,2%-át teszik ki az önfoglalkoztatóknak. Ezenkívül a nők a háztartásban továbbra is több fizetetlen munkaórát dolgoznak, mint a férfiak.

A nemi alapú erőszak sem szűnt meg. A közelmúltban Eurobarométer-felmérés vizsgálta meg, hogyan vélekednek az európaiak a nők ellen elkövetett családon belüli erőszakról. A közvélemény-kutatás keretében 2010 februárjában és márciusában a 27 tagállamban 26 800 polgárt kérdeztek meg a témáról. Ezt megelőzően 1999-ben készült hasonló felmérés az akkor még 15 tagot számláló Unióban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek