2024. 07. 29. hétfő

Márta, Flóra
1 EUR 393 HUF
1 GBP 465 HUF

Céget adok, céget veszek, de miért is felelhetek?

Egy ma zajló adóellenőrzés szereplője az adóhatóságon túl, az ellenőrzött fél részéről az adózó, az adózó képviselője, illetve a társaság képviseletre jogosult tagja, tulajdonosa lehet. Az adóhatóság az ellenőrzés és az azt követő hatósági eljárása során is elsődlegesen a cég mindenkori képviselőjével áll kapcsolatban.

Az ellenőrzési tapasztalatok alapján azonban gyakran előfordul, hogy a vizsgálat alá vont céget eladják. Ez a lépés rendszerint az addigi képviselő intézkedési jogának megszűnésével is jár.

A cég új tulajdonosa/képviselője azonban sok esetben csak az adóhatósági eljárás során szembesül azzal a ténnyel, hogy mit jelent cégtulajdonosnak lenni. Ilyenkor ugyanis az új képviselőt terheli valamennyi eljárási kötelezettség, ő ad számot a társaság gazdálkodásáról, tevékenységéről, a tulajdonossá/képviselővé válását megelőző időszakkal kapcsolatban is. A tulajdonosváltás következtében az új képviselő kiemelt kötelezettsége lesz a cég iratainak megőrzése, továbbá az eljárás során az adóhatósággal történő együttműködés is. Utóbb nem hivatkozhat arra, hogy az adókötelezettség megállapításához szükséges iratanyagot azért nem tudja az adóhatóságnak átadni, mert azt a társaság korábbi képviselőjétől nem kapta meg.

A fentiek szerint tehát egyrészt alapvetően ő felel a cég ügyeinek folyamatos továbbviteléért, másrészt pedig önmagának is elemi érdeke, hogy valós képet kapjon a cég gazdasági tevékenységéről, működéséről.

A kellően körültekintő magatartás azért is bír kiemelt jelentőséggel, mivel az adóhatóság nem vizsgálja, hogy a képviselőként bejegyzett személy milyen körülmények között vásárolta meg a céget, illetve vált a társaság képviselőjévé.

Ha az adózó számára csak az ellenőrzés során válik világossá, hogy milyen kötelezettségekkel jár egy társaság tulajdonosának/képviselőjének lenni, már nem hivatkozhat arra, hogy a cég megvásárlásakor őt a korábbi tulajdonosok megtévesztették, illetve bizonyos információk birtokában nem is vásárolta volna meg a céget. Ez kizárólag a felek közötti polgári jogi jogviszonyt érinti, és nem mentesíti az új képviselőt a mulasztásából eredő jogkövetkezmények (adóhatósági megállapítások, szankciók) viselése alól.

A visszaélések megelőzése érdekében egy cég üzletrészének megvásárlásakor érdemes tehát kellő gondossággal és körültekintéssel eljárni, hogy utólag se kerülhessünk bajba.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek