2024. 07. 30. kedd

Judit, Xénia
1 EUR 393 HUF
1 GBP 465 HUF

Újabb támogatási kategóriával segíti Miskolc a vállalkozásokat

A Pénzügyminisztérium Támogatásokat Vizsgáló Irodájának tájékoztatása szerint a hazai önkormányzatok közül elsőként Miskolc foglalta helyi rendeletébe az új, ún. átmeneti támogatási kategóriát, ezzel is lépéselőnybe kerülve a befektetői telephelyek versenyében.

A 2008. november 20-án a Közgyűlés által elfogadott vállalkozásfejlesztési és befektetés-ösztönzési rendelet közvetlen célja a Miskolcon már jelen lévő illetve letelepülni szándékozó vállalkozások munkahelyteremtő fejlesztéseinek ösztönzése és támogatása.

A rendelet egymásra épülő csomagjai mindazokat a szolgáltatásokat és támogatásokat tartalmazzák, amelyek új vállalkozások letelepedését vagy már Miskolcon működő vállalkozások fejlesztését, bővítését segítik.

A tapasztalatok alapján a helyi és a külföldi vállalkozások is nagy örömmel és érdeklődéssel fogadták a támogatási programot, amelynek első gyakorlati alkalmazása a Vodafone letelepülése, miskolci munkahelyteremtő fejlesztése volt.

A megnövekedett számú konkrét befektetői igények változóak, ezért szükséges a rendelet folyamatos vizsgálata és a gyakorlati alkalmazás során felmerülő kérdésekkel, befektetői igényekkel való összhangjának megteremtése. Ezen túlmenően a rendelet összhangját a hazai és uniós jogszabályokkal, valamint a befektetői igényekkel folyamatosan biztosítani kell. A gazdasági válság hatásainak mérséklésére az Európai Unió bevezette az 500 ezer euró összegű ún. átmeneti támogatásra vonatkozó támogatási programot, így szükséges ezen új támogatási forma átvétele helyi szinten is.

Fentiek alapján 2009. júniusában a Közgyűlés elfogadta a rendelet módosítását, mely által így az eddigi két támogatási kategória mellett kiegészült egy harmadik, az ún. átmeneti támogatással, a szolgáltatások igénybevevőinek köre kibővült a fejlesztést megvalósító magánszemélyekkel is, valamint egy új támogatási jogcím, a vállalkozásfejlesztés is bevezetésre került, az egyedi vállalkozói, befektetői igények figyelembe vétele céljából.

GFI

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek