2024. 05. 16. csütörtök

Botond, Mózes
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF
Vízbemerülés

Vízbemerülés

VízbemerülésAz idei nyáron eddig már heten fulladtak vízbe Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az elmúlt hétvégén hárman lelték halálukat a víz mélyén.

A korábbi esetekben a meggondolatlan fürdőzés okozott tragédiát. Két esetben az ittas állapotban lévő fürdőzők merültek alá, és élettelen testüket csak később adta ki a víz. Egy 14 éves kisfiút a folyó sodrása ragadott el, míg egy 17 éves úszni tudó fiatalember a Miskolc melletti Csorba tóba fulladt.

Az elmúlt hétvégén történt vízbefulladások nem a meggondolatlan fürdőzés következményei. Egy 50 éves és egy 54 éves nő önként választotta az élet befejezésének eme formáját, egyiket a csobaji Tisza parton, a másikat, pedig a Bodrog parton találták meg, pénteken, illetve szombaton. Egy 69 éves férfi a Miskolc melletti Csorba tavon horgászott július 4-én. Társával a csónakban ülve fárasztottak egy halat, amikor is a ladik megbillent. A fiatalabbik horgász a 69 éves férfi után ugrott, de már nem tudott segíteni. A rendőrség mindhárom esetben közigazgatási eljárás keretében folytatja a halálesetek kivizsgálását.

Információs háttér:

Borsod-Abaúj-Zemplén megye szabadvizekben – folyók, tavak – igen gazdag, ezáltal számtalan lehetőséget biztosít a fürdőzésre, a sportra, a horgászatra és a szabadidő egyéb hasznos és szórakoztató eltöltésére. A tragédiák elkerülése érdekében fontos tudni, hogy a szabadvizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen való fürdőzés! Ezen helyeket ugyanis – előzetes mederfenék vizsgálat, valamint a parton és a vízben történő kitűzés és vízminőség ellenőrzés után – szakemberek választják és jelölik ki. Itt jelen vannak azok a feltételek, amelyek lehetővé teszik – szükség esetén – a gyors mentést is. Az ismeretlen vízterület azonban számos veszélyforrást hordoz – erős sodrás, örvénylés, a mederfenék egyenetlenségei. Váratlan veszélyhelyzetben általában pánik lesz úrrá a fürdőzőkön, nem hoznak helyes döntést, megrémülnek, kapkodnak, a végtagjaik „lebénulnak” és elmerülnek. Éppen ezért, hogy a szabadságok, vakációk időszaka valóban kellemesen legyen, és gondtalanul végződjön, tartsuk be a fürdőzés alapvető szabályait!

 

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Szemben a forgalommal
Sávot és irányt is tévesztett az a lengyel kamionos, aki néhány kilométer hosszan szemben haladt a forgalommal. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bev…

További cikkek