2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
Fesztivál utcákon, tereken

Fesztivál utcákon, tereken

Fesztivál utcákon, terekenA „Bartók + Európa 2010” szabadtéri rendezvényei pezsgő élettel töltik meg Miskolc belvárosát. A programsorozat június 9-én, este 6 órakor a Szinva teraszról induló és a Városház térig tartó nyitófelvonulással veszi kezdetét. Az ezt következő tíz napban színvonalas könnyű- és komolyzenei koncertek, színházi előadások, népzenei programok, borfesztivál, fröccsfesztivál, múzeumok éjszakája várja többek között a fesztiválra kilátogatókat.

A Herman Ottó Múzeum papszeri épületében tartott tájékoztatón Seres Ildikó, a kísérőrendezvények művészeti vezetője elmondta: családias, jó hangulatot ígérő programot állítottak össze a fesztivál tizedik születésnapjára. A tematikát az eddigi fesztiválok köré szervezték, így minden nap a „Bartók + …” egy-egy korábbi évét idézi meg Verditől, Puccinin és Mozarton át Párizsig és Bécsig.

A Miskolc egész belvárosát jelentő fesztiválzóna fontosabb programhelyszínei nem változtak. A nagyszínpadot a Városház téren állítják fel (itt a legkülönbözőbb műfajú produkciók várják a közönséget , a Szinva teraszon térzene várja majd a közönséget. A Széchenyi utcán kézműves kirakodóvásár és kézműves bemutatók lesznek, míg az Erzsébet téren borfesztivál várja a látogatókat. Ez utóbbi szervezője, Lengyel Zsolt elmondta: a minőségi borokat hozó pincészetek mellett újdonságként felállítanak egy Hungarikum-házat, amelyben hazai különlegességeket kínálnak.

A Pátria közben „Bartók + Utcazene” minifesztivál lesz. Az itteni színpadon kiváló amatőr együttesek fellépést ígéri a szervező, Orbán Dénes.

A jubiláló operafesztivál idején ötödik éves a Miskolci Fröccsfesztivál. A Herman Ottó Múzeum papszeri kiállítási épületének udvarán június 18-19-én tartott rendezvény idei újdonsága – árulta el a „programfelelős”, Kiss Attila –, hogy az Avasi Borút Egyesület révén a Kisavason is „fröccstúrára” indulhatnak az érdeklődők, tizenegy pince várja őket a fesztivál idején.

A Múzeumok Éjszakája programsorozat ugyancsak az operafesztivál idejére esik, így ez is része lett a kísérőrendezvényeknek. A Herman Ottó Múzeum állandó kiállításai mellett a Gustav Mahler és Bécs, a Mazsaroff Miklós emlékkiállítás, valamint a Varsói Állami Régészeti Múzeum Tűzkövek a mélyből című kiállítását lehet megtekinteni. A Papszeren koncert, játszóház és kézműves foglalkozások mellett interaktív festőműhelyt működtet majd a Hollóházi Porcelán Múzeum, de múzeumpedagógiai foglalkozással a hámori kohászati múzeum is bemutatkozik – sorolta a lehetőségeket Némedi Varga Zoltán, a múzeum munkatársa.

A Miskolci Galériában június 18-án nyílik, így a Múzeumok Éjszakájára igazán friss lesz az Emlékeim a beatkorszakról című „könnyűzenei” tárlat, amelyhez kapcsolódva az udvaron zenés beszélgetést rendeznek az 1960-as, 70-es évekről a miskolci beat és rock zenekarok képviselőivel. A rendezvényt koncertek követik.

A jubileumi „Bartók+…” idejére szervezett kísérőrendezvények szimbolikusan a fesztivál évtizedét jelenítik meg az utcákon és tereken – adott támpontot a programösszeállítás alapötletéhez Frecskó Lenke, a kiegészítő programok vezetője. Jelképes az is, hogy a fesztivált két „születésnapos” együttes, az idén húsz éves Miskolci Dixieland Band koncertje nyitja, és a most tíz éves Miskolci Ütősök koncertje zárja, és a Városház téri nyitóprogramon az ugyancsak tíz éves Miskolci Operabarátok is jelen lesznek.

A jót és rosszat egyaránt megért rendezvénysorozat a maga módján hozzá szeretne járulni azoknak a megsegítéséhez, akiknek az életét megkeserítették az elmúlt hetek árvizei. Az előadások előtt és után a Magyar Vöröskereszt munkatársai gyűjtenek adományokat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvízkárosultak javára.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…