2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Vízgazdálkodási fordulatra van szükség!

Jávor Benedek (LMP) bizottsági elnök meghívására az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága előtt számoltak be a kialakult árvízi helyzetről, a védekezés állásáról és a rövid és hosszú távú tennivalókról az Országos Meteorológiai Szolgálat, a vízügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem vezetői, valamint a frissen kinevezett árvízi miniszteri biztos. A megbeszélésen egyetértés alakult ki arról, hogy a vízgazdálkodás szemléletének és gyakorlatának jelentős átalakítása szükséges ahhoz, hogy meg tudjuk előzni a hasonló árvizeket.
Bakondi György miniszteri biztos az árvízi védekezés központi irányításával és összehangolásával kapcsolatos tevékenységről számolt be a bizottságnak. Bozó László, Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke felhívta a figyelmet, hogy soha nem látott csapadékmennyiség hullott az elmúlt hónapban az ország egyes területein, és a jövőben az éghajlatváltozás eredményeként a hasonló szélsőségek gyakoriságának növekedésére lehet számítani. Az erre való felkészülés jegyében be kell fejezni az árvízvédelmi vonalak kiépítését – mondta Váradi József, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatója –, ezzel párhuzamosan ugyanakkor az ár- és belvízvédelemnek is új eszközök felé kell fordulniuk. Tatár Attila altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója kiemelte a helyi önkormányzatok és a helyi közösségek árvízi védekezésre való felkészítésének fontosságát.
Jávor Benedek a teljes vízgazdálkodási fordulat szükségességéről beszélt, mely a szűken vett vízgazdálkodás, ár- és belvízvédelem területén túl ki kell, hogy terjedjen a mezőgazdasági művelés módok, a tájhasználat széleskörű átalakításán, új erdőgazdálkodási módok elterjesztésén át az építési engedélyezés felülvizsgálatára, valamint az önkormányzati feladatok áttekintésére is.
A találkozó zárásaként a bizottság elnöke javaslatot tett arra, hogy szeptemberben a bizottság térjen vissza hasonló körben a kérdésre, és közösen dolgozzák fel a mostani árvízi helyzet és a helyreállítás tapasztalatait. Egyben arra kérte a meghívottakat, hogy a bizottság által megtehető konkrét jogalkotási javaslatok megalkotása során nyújtsanak segítséget, hogy a most megtapasztalt jogszabályi hiányosságok, rossz szabályozási eszközök felszámolásában előre tudjanak lépni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek