2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Sárga lap a kormánynak

A Lehet Más a Politika parlamenti frakciója sárga lapot mutatott és kivonult az Országgyűlés ülésterméből, kifejezve, hogy a Fidesz-KDNP rossz útra lépett. Az önkormányzati választási rendszer átalakításáról szóló javaslat ugyanis a helyi demokrácia gyengítésével sok kis helyi Döbrögi országává teheti Magyarországot. Az önkormányzati képviselők számának csökkentésére hivatkozva a kormányoldal valójában a saját politikai ellenfeleit és a civil szervezetek jelöltjeit szeretné kiszorítani a helyi döntésekből.  Ez az út semmiképpen nem a nemzeti együttműködésé.

A parlament kedden döntött az önkormányzati választási rendszer átalakításáról szóló Fideszes javaslatról. A javaslat fennen hangoztatott célja az önkormányzati képviselők számának a csökkentése, de a valódi értelme hogy kiszorítsa a helyi testületekből a mindenkori ellenzéket. A képviselő testületek létszámának csökkentése önmagában akár támogatható célkitűzés is lenne, bár nem világos, hogy miért éppen a demokrácián akar spórolni a Fidesz-KDNP, miközben az így megtakarítható adóforintok több mint százszorosa folyik el a korrupció különböző csatornáin. Nehezen hihető, hogy a Fidesznek valóban a helyi politikusok számának a csökkentése lenne a célja, hiszen egy másik javaslattal a kormánytöbbség lehetővé szeretné tenni, hogy az önkormányzatok a képviselő testületbe meg nem választott, külsős alpolgármestereket bízzanak meg, méghozzá annyit, amennyit csak akarnak.

A javaslat célja sokkal inkább az, hogy a Fidesz rövid távú hatalmi érdekeit szolgálva csökkentse az ellenzéki kontroll és a civil szervezetek részvételének a lehetőségét a helyi közéletben. Egyrészt a javaslat 10.000 fő feletti településeken a jelenlegi 40 százalékról 30 százalékra csökkenti az úgynevezett kompenzációs mandátumok arányát, így a képviselő testületek még a mostaninál is jóval aránytalanabban fogják leképezni az állampolgárok akaratát. A győztes majdnem mindent vinni fog: egy 40 százalékos támogatottságú szervezet ugyanis könnyen megszerezheti a képviselői helyek több mint kétharmadát. Nyilván a Fidesz politikusai abban bíznak, hogy 2010-ben ők lehetnek azok, akiket nem a választók akarata, hanem az új választási rendszer fog tejhatalomhoz juttatni. Másrészt a javaslat teljesen indokolatlan mértékben megnehezíti a jelöltek indulását, sokszorosára emelve az eddig szükséges ajánlószelvények számát. Arról már nem is beszélve, hogy egy másik törvénymódosítással 35 napról 9 napra akarják csökkenti az ajánlások összegyűjtésére rendelkezésre álló időt.

A Lehet Más a Politikai szerint nem növelni kellene az induláshoz szükséges ajánlócédulák számát, hanem el kellene törölni ezt a rendszert és helyette egy morális kauciót kellene bevezetni: az indulás feltétele legyen az, hogy a jelöltek bemutatják programjukat, életrajzukat és vagyonbevallásukat. Nem a választási rendszer aránytalanságát kellene növelni, hanem éppen arra kellene törekedni, hogy minél több párt és civil szervezet vehessen részt a helyi döntések meghozatalában.

1994-ben, amikor az akkori kétharmados kormánytöbbség ennél jóval kisebb mértékben módosította a szabályokat, az akkor ellenzékben lévő Fidesz és a KDNP képviselői kivonultak az szavazásról. Most az LMP sem tehetett másképpen. Ez a javaslat nem a kevesebb képviselő, hanem sokkal inkább a kevesebb képviselet javaslata. Ennek hatására a helyi önkormányzat0ok nem a „szabadság kis körei” lesznek, mint ahogy azt Bibó István megálmodta, hanem sok kis Döbrögi országává teszik Magyarországot. Teszi ezt a „nemzeti együttműködés” jegyében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…