2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Kritikus a helyzet az országos közúthálózaton

Kritikus a helyzet az országos közúthálózaton

Kritikus a helyzet az országos közúthálózatonKözel 80 útszakaszon van jelenleg is érvényben teljes útzár az országos közúthálózaton. A legfrissebb jelentések szerint négy település továbbra sem közelíthető meg személygépjárművel. A helyzet az észak-magyarországi, valamint a dél- és nyugat-dunántúli területeken a legkritikusabb. A közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útállapotokról, és fokozott óvatossággal közlekedjenek a teljes országos közúthálózaton.

A 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton a heves esőzések és árvizek miatt jelenleg csaknem 80 szakaszon van érvényben teljes útzár, ebből 12 főút. Emellett számos út nehezen, illetve csak lépésben járható, több helyen pedig csupán fél pályán haladhat a forgalom. A legtöbb szakaszon az átfolyó víz padkaelmosást, rézsűcsúszást, rézsűsuvadást és iszapelöntést okozott, több helyen a burkolat is megsüllyedt.

A Magyar Közút a három hete tartó folyamatos esőzések és árvizek miatt útüzemeltetési alapfeladatait háttérbe szorítva minden lehetséges eszközzel azon dolgozik, hogy segítse az árvízi védekezési munkákat. A társaság több száz munkagéppel és szakemberrel folyamatosan dolgozik a helyreállítási munkálatokon és az iszapelöntéses szakaszok felszabadításán; a kedvezőtlen időjárás miatt ezek a munkák sajnos akár több napot is igénybe vehetnek.

A folyamatos esőzések, vízátfolyások és iszapelöntések miatt a Magyar Közút az utóbbi hetekben nem tudta tartani kátyúzási ütemterveit sem, ezért sok esetben a terelőutaknál a szokásosnál gyengébb útállapotokkal találkozhatnak a közlekedők. „Kérjük az autósokat, hogy minden esetben tartsák be a kihelyezett sebességkorlátozó táblák jelzéseit, illetve fokozott körültekintéssel és óvatossággal közlekedjenek, nemcsak a nehezen járható útszakaszokon, hanem a terelőutakon is. Továbbá nyomatékosan kérjük a közlekedőket, hogy saját testi épségük megóvása érdekében ne hajtsanak be a lezárt útszakaszokra, a lezárásokat és tereléseket ne hagyják figyelmen kívül – mondta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. – A nehézgépjárművel közlekedőket arra kérjük, hogy ha egy mód van rá, a mellékúthálózat helyett az országos főúthálózatot használják, mivel az alámosott, megrepedezett mellékutak kifejezetten veszélyesek lehetnek, egy-egy nehézgépjármű áthaladása pedig tovább növelheti a kárt” – tette hozzá a szóvivő.

A legtöbb útlezárás továbbra is az észak-magyarországi és a dunántúli úthálózaton van érvényben. Borsod-Abaúj-Zemplén megye mellett több helyen is teljes útlezárást vezetett be a cég többek között Baranya, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Komárom-Esztergom megyében. Jelenleg személygépjárművel nem közelíthető meg Sajóvelezd, Tornaszentandrás, Tornabarakony és Tarrós.

A közlekedők friss információkat kaphatnak az aktuális útállapotokról a Magyar Közút Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-s telefonszámon, valamint a www.kozut.hu internetes oldalon.

Jelentősen feltorlódott forgalom a Miskolcra be- és kivezető útszakaszon

A megyében kialakult rendkívüli árvízhelyzet miatt a Miskolcra be és kivezető útszakaszokon az úton lévők terelésekkel és jelentős torlódásokkal számoljanak.

Miskolcra a 3. sz főútvonal – Arnót, Szikszó és Szerencs irányából – bevezető négysávos útszakaszának korábbi lezárása, illetve a további vízátfolyások miatt a Felsőzsolcai körforgalmon a rendőrség csak tömegközlekedési és szolgáltatói járműveket enged át.

Az árvízi helyzetre tekintettel az autópálya kezelője a Miskolc-Nyékládháza-Muhi közötti M30-as autópályaszakaszt további intézkedésig díjmentessé tette, a rendőrök a Miskolcról Felsőzsolca irányába menő személygépjármű-forgalmat az M30-as autópályára terelik fel.

Az MVK Zrt. közleménye szerint, az árvíz miatt Felsőzsolcát lezárták és csak a közösségi közlekedési járműveket engedik be. A 7-es autóbuszok terelt útvonalon közlekednek Felsőzsolcán. A Kassai u. és a Dózsa Gy. út helyett, a Szent István u. és a Kossuth L. utcán keresztül járnak az autóbuszok. A Kassai u. és a Dózsa Gy. u. megállóhelyek nem használhatóak. Kérünk mindenkit, hogy aki teheti kerülje el ezt a szakaszt és csak az induljon el, akinek feltétlenül szükséges.

A rendőrség továbbra is kéri, hogy a jelentős torlódásokra figyelemmel csak azok induljanak útnak, akiknek az feltétlenül fontos.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek