2024. 06. 30. vasárnap

Pál
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • B.A.Z.-megyei hírek
  • »
  • A mezőkövesdi Ifjúsági Információs Pont szolgáltatásainak fejlesztése Európai Uniós forrásból
A mezőkövesdi Ifjúsági Információs Pont szolgáltatásainak fejlesztése Európai Uniós forrásból

A mezőkövesdi Ifjúsági Információs Pont szolgáltatásainak fejlesztése Európai Uniós forrásból

A mezőkövesdi Ifjúsági Információs Pont szolgáltatásainak fejlesztése Európai Uniós forrásbólMezőkövesd Város Önkormányzata tavaly tavasszal indította el a TÁMOP (Társadalmi megújulás Operatív Program) 5.2.5. ifjúsági komponensű pályázatának keretében a „Helyi.érték” projektjék, melynek intenzitása (támogatása)100%-os volt. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap finanszírozásával valósul meg. A csaknem 14,5 millió forintos összegből a mezőkövesdi ifjúsági információs pont fejlesztése került középpontba. Ennek keretében sikerült egy olyan közösségi teret létrehozni, mely egyrészt  a helyi fiatalok részére biztosít kulturált környezetet kisebb rendezvények, képzések, gyűlések részére, másrészt az információ szolgálat révén ingyenes internetezés keretében információt szerezhetnek a klubba ellátogatók. E mellett jogi és pszichológiai tanácsadást is szerveztek.

Több mint 10 kiscsoportos műhelymunka keretében, többek között kommunikációs, állampolgári, emberjogi pályázatírási ismeretekkel, illetve tanulástechnikai módszerekkel (gyorsolvasás, gordon tanulástechnika) gyarapodhattak a résztvevők.

Legnagyobb sikere a 24 órás vetélkedőnek volt, melyre 3 településről csaknem 150 játékos nevezett be.

Szintén e projekt részeként több mint 10 településre kirándultak a fiatalok a mezőkövesdi kistérségben, hogy megismerjék az ott lévő természeti, kulturális és egyéb értékeket. Az ott készült fotókból május 12-én fotókiállítást is rendeztek.

A jól sikerült programok révén, melyben összesen több mint ötszázan vettek aktívan részt, s a szolgáltatásokat is több százan vették már eddig is igénybe.

A Projekt zárásaként május 13-14-én Regionális Ifjúsági Konferenciát tartanak „Időtöltés – Hol, hogyan a legjobb és a legokosabb” avagy Módszerek és lehetőségek a szabadidő hasznos eltöltésére címmel. A kétnapos programot Csiger Lajos alpolgármester nyitotta meg. A köszöntő gondolatok után elkezdődött a konferencia, amelyben a jelenlévő fiatalok és szakemberek a szabadidős programokkal, a hasznos időtöltés lehetőségeivel, a fiatalok különböző, például élménypedagógiai módszerekkel történő egyéni és csoportos fejlesztésével ismerkedhettek meg. A konferencián elsőként Mezőkövesd Város Önkormányzatának ifjúsági referense, Hajnerné Tóth Ágnes számolt be a helyi Ifjúsági Klub beindításáról, működéséről, az elmúlt időszak tapasztalatairól. Emellett a Balatonboglári Hegyi Érték Egyesület előadásában a Balaton mellett bevált értékteremtésről, közösségfejlesztésről hallgathattak meg előadást, valamint Nagybajom ifjúsági referensének prezentációjából pedig a fiatalok programokba való bevonásának lehetőségeit ismerhették meg a jelenlévők. Emellett bemutatókat hallgathattak meg az érdeklődők a nyelvtanulásról, a lehetséges csereprogramokról, a mobilbusz szolgáltatásról, az I. Mezőkövesdi 24 órás vetélkedő tapasztalatairól, valamint a diákok nemzetközi lehetőségekről.

Összességében elmondható, hogy minőségi változás érezhető az ifjúsági stratégiában megfogalmazott célok megvalósításában, s egy aktív csapat révén (városi diákönkormányzat) beindult az „élet” Mezőkövesden. Az ehhez szükséges feltételek biztosításának köszönhetően beindult egy olyan folyamat, mely révén reméljük egyre több fiatal tölti majd hasznosan a szabadidejét.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek