2024. 12. 2. hétfő

Melinda, Vivien
1 EUR 415 HUF
1 GBP 501 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » Édesek és krémesek, mentesek és ízesek – íme Magyarország legjobb cukrászdái

Édesek és krémesek, mentesek és ízesek – íme Magyarország legjobb cukrászdái

A tradicionális magyar cukrászat megújítása és a desszertek látásmódjának kortárs újrafogalmazása vezérli az Audi-Dining Guide Év Cukrászdája díjjal kitüntetett Málna the Pastry Shop-ot
Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások,
ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő. Mindez jelen van ma Magyarország
legkiválóbb cukrászdáiban, melyek változatos kínálata elkápráztatja az édesszájúakat. Vegyük bár
az irányt a Balatoni vidék felé, vagy induljunk keletre, ma már az ország minden pontján
találkozhatunk kiemelkedő és említésre méltó cukrászdával. Az idei Audi-Dining Guide TOP 100
Étteremkalauz keresztül-kasul bejárta Magyarországot, hogy felkutassa azt a 15 legkiválóbb
cukrászműhelyt, mely helyet kapott a 2023-as toplistán. Impozáns listájának élén azonban nem
történt trónfosztás: ahogy tavaly, úgy idén is az óbudai Málna The Pastry shop hozta el az Év
Cukrászdája díjat, a Hungarian Pasty Shop Best of The Best elismerés pedig továbbra is a váci
Mihályi Patisserie-t illeti.
Top 10 cukrászda az Audi-Dining Guide Top100 Étteremkalauz szerint:
 Málna The Pastry Shop DINING GUIDE AZ ÉV CUKRÁSZDÁJA díj
 Auguszt József Cukrászdája
 Bergmann Cukrászdák (Balatonfüred)
 Chouchou
 Desszert.Neked formációk
 Gerbeaud Café
 Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda (Sopron)
 Matild Grand Cafe
 Nour – Art Of Desserts (Budaörs)
 The Ritz-Carlton Budapest

Top 7 vidéki cukrászda az Audi-Dining Guide Top100 Étteremkalauz szerint:
 Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda (Sopron)
 Bergmann Cukrászdák (Balatonfüred)
 Desszertem (Miskolc)
 La Tène Desszertműhely & Kávéház (Badacsony)
 Mónisüti (Gyenesdiás)
 Nour – Art Of Desserts (Budaörs)
 Sakura Cukrászda (Nagymaros)

MIHÁLYI® PATISSERIE
A MIHÁLYI® PATISSERIE 2023-ban ünnepli tizenötödik születésnapját. A DINING GUIDE 2018 óta
négyszer is az ÉV CUKRÁSZDÁJA díjjal ismerte el Mihályi László desszertszalonjának teljesítményét.
Az alapító Mihályi László klasszikus cukrász, a francia cukrászati stílus magyarországi úttörője és
meghonosítója. Dolgozott számos helyen, Ausztriától Norvégián át Sanghajig, de többször
megfordult és tanult Japánban és Franciaországban is. Az elhivatott szakember karrierjének
számos előkelő állomásán, külföldön megszerzett tudása és tapasztalata garantálja a váci
cukrászda kiválóságát. Amit Mihályi László képvisel a cukrászatban, azt nagyon kevesen tudják az
országban, cukrászdája hosszú évek óta töretlen sikerrel üzemel. A csúcsminőségű alapanyagokkal

készülő desszertek választékában megtalálhatók a tökéletesen elkészített magyar klasszikusok, a
mára már ikonikussá vált Dobos desszert, továbbá a „Csík” somlói, a Rákóczi túrós és az Eszterházy
Art Cafe, de a választék részét képezik formabontó megvalósítások is, francia és olasz inspirációk. A
Mihályi Patisserie teljesítményét az Audi Dining Guide TOP100 Étteremkalauz 2023-ban is a Dining
Guide Hungarian Pasty Shop Best of The Best díjával értékeli. Ebbe a 2022- ben bevezetett új
kategóriába csak a minimum két alkalommal az év legjobb teljesítményét nyújtó helyek
kerülhetnek.
MÁLNA THE PASTRY SHOP
Az ötéves óbudai Málna The Pastry shop a megnyitását követően rögtön Magyarország egyik
meghatározó, minőségi cukrászdájává vált. Az egység társtulajdonosa, szakmai vezetője az
elismert, komoly szaktekintélynek számító Kolonics Zoltán, a Gerbeaud egykori főcukrásza. A
nagyon komoly, modern felfogású, francia stílusú cukrászda a cukrász és felesége, Ágnes családi
vállalkozásaként működik. Kolonics Zoltán gondolkodásmódját a tradicionális magyar cukrászat
megújítása, a desszertek kortárs látásmódú újrafogalmazása vezérli. A Málna desszertkoncepciói
nagyon komolyan összerakott desszertek, amelyek minősége a magyar mezőnyben magasan a
legjobbak közé emeli a Málnát. A cukrászat nagyon finom, érzékeny összeállítású süteményekkel
hódit. Signature desszertnek számítanak a Kávésmálnás Opera, a „Málna”, a Lactée-karamell-
málna, az almás pite, és az Esterházy is.
AUGUSZT JÓZSEF CUKRÁSZDÁJA
Auguszt József Cukrászdája stabil, megkerülhetetlen képviselője a klasszikus magyar cukrászdai
stílusnak. A cukrászdinasztia alapítója, Auguszt Elek 1870-ben nyitotta meg az első üzletét a
Tabánban. A mai, klasszikus magyar értékeken alapuló cukrászda tradíciójának letéteményese és
ezzel a minőség záloga Auguszt József cukrász, aki az ötödik generációja a nagy múltú családnak.
Ennek megfelelően a Fény utcai Auguszt cukrászdában igazi magyar klasszikus desszerteket
kaphatunk, ugyanakkor az újító törekvés sem idegen Auguszt Józseftől. Budapesten három helyen
működik Auguszt cukrászda, a Dining Guide tesztelések alapján kialakított véleménye szerint évek
óta a Fény utcai Auguszt Cukrászda bizonyul a legmagasabb színvonalúnak.
BERGMANN CUKRÁSZDÁK
A legendás balatonfüredi cukrászat a Bergmann család vállalkozásaként működik. A cukrászda a
klasszikus polgári cukrászdák, kávéházak hangulatát idézi. A kínálat is igazodik a hely stílusához, de
a nem mindennapi minőségű, klasszikus magyar desszertek mellett a Bergmann ház saját kreációi
is a kínálat részét képezik. A vendégek szerint Magyarország egyik legjobb, ha nem a legjobb
krémese a híres Bergmann krémes – már csak ezért a remekért is sokan látogatnak hozzájuk. Az
édességeken túl a cukrászda kiemelkedő minőségű kenyereket is kínál vendégei számára
CHOUCHOU
A csoki iránt érzett szerelemből született az újlipótvárosi kisvállalkozás. A szépre „szabott”
desszertek a pályaelhagyó közgazdász, Szász Kinga cukrász elképzelései alapján készülnek minőségi
alapanyagokból, kifinomult, érzékeny megközelítésben. A sós és édes, illetve „mentes”
sütemények, desszertek választéka komoly szakértelemről és elkötelezettségről tanúskodnak. Az
innovatív és modern klasszikus vonalat képviselő Chouchou desszertek számos jó nevű, újhullámos
(speciality) kávézó kínálatában is fellelhetők. A kis méretű cukrászat elviteles rendszerben
működik, a megrendelt finomságok hétfőtől szombatig átvehetők a Hegedűs Gyula utcában.
DESSZERT.NEKED (HÁLÓZAT)

A Desszert.Neked története egy újlipótvárosi szuterénben kezdődött, és egy ékszerdobozhoz
hasonlítható, modern, franciás, oldott hangulatú üzletben ért a csúcsra a Paulay Ede utcában. A
Desszert. Neked azóta is a főváros vezető újhullámos cukrászdái közé tartozik. Az elmúlt években a
műhely kínálatában erősödött, szélesedett a modern francia desszertek választéka is. A népszerű
cukrászda három éve új egységgel, a Desszert.Neked Allee-val bővült, így már a budaiak számára is
elérhetők kitűnő termékei.

DESSZERTEM CUKRÁSZMŰHELY&KÁVÉZÓ
Kelet-Magyarország cukrászdái közül kiemelkedik az évek óta magas színvonalon teljesítő, haladó
cukrászati filozófiát képviselő Desszertem. A francia és modern magyar vonalat képviselő
desszertműhely a belvárosban a Miskolci Nemzeti Színház közelében található. Sokatmondó az a
tény, hogy a Desszertem tulajdonosai működtetik a város egyik legjobb éttermét, a Végállomás
Bistorant-ot is. A mindkét egységben meghatározó gondolkodásmód, a kiváló minőségű
alapanyagok és a jelentős technológia tudás érzékelhető a Desszertem kínálatán is. A
cukrászműhely vegán, valamint cukor-, glutén- és laktózmentes süteményekkel kényezteti
vendégeit.
GERBEAUD CAFÉ
A legendás Gerbeaud, Budapest ikonikus kávéháza nemzetközileg is ismert vendéglátóhely, amely
számára egyszerre fontos a tradíció őrzése és az innovációra való törekvés. Éppen ezért a
Gerbeaud cukrászati koncepciója a hagyomány és az innováció ötvözése, ennek megfelelően újító
szellemben vezetik a Gerbeaud műhelyét, hogy a népszerű klasszikusok kortárs formában
kerülhessenek tányérra. A Gerbeaud minőségi alapanyagokkal dolgozik, és tartja a lépést
a legmodernebb technológiákkal is. 2020-tól webshopon keresztül is elérhetők a patinás cukrászda
kézműves jellegű desszertjei.
HARRER CSOKOLÁDÉMŰHELY ÉS CUKRÁSZDA
Az osztrák Harrer cukrászdinasztia már négy generáció óta működő családi vállalkozás, amelynek
első magyarországi üzlete a soproni cukrászda. Karl Harrer egykor Ausztria legfiatalabb
cukrászmestere volt, versenyzett Kanadában, Japánban és Szingapúrban. Soproni üzletét 1995-ben
nyitotta, a csokoládéműhely pedig 2009 óta üzemel nagy népszerűség mellett, ahol
csokoládékóstolókat is rendeznek. A magas minőségű Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda hűen
képviseli az a szemléletet, amely a tudáson, a tapasztalaton és a kiemelkedő színvonalon alapul
LA TENE DESSZERTMŰHELY &; KÁVÉHÁZ
2020-ban Badacsonyban eredetileg csak kis kávézónak induló családi vállalkozás nagyon gyorsan a
térség kultikus helyévé nőtte ki magát. A La Tene Desszertműhey&Kávéház a régi posta
épületében működik, a beltér különleges atmoszféráját Horváth Sándor keramikus 1967-ben
alkotott domborműve és a modern, letisztult stílusú bútorzat határozza meg. Az édes és sós
péksüteményeket, desszerteket, tortákat, szendvicseket kínáló egység nem egyszerű cukrászda,
hanem modern felfogású kozmopolita desszertszalon, igazi közösségi hely, ahol a desszertkínálat
széles sprektumot fog át: az újhullámos francia típusú édességek, aprósütemények mellett
megtalálhatók a házias jellegű kedvencek, de prémium fagylalt választék és kimondottan magas
minőséget képviselő péksütemények is.
MATILD GRAN CAFE
A Matild Palace, a Luxury Collection Hotel belvárosi luxusszálloda földszinti kávéházának
cukrászatát és annak desszertkínálatát a megnyitása óta a francia Tristan Tuaud executive pastry
séf irányítja. A történelmi múltú Matild kávéház francia stílusú desszertjei mellett a hazai

kedvencek átdolgozásai is a kínálat részét képezik. A nagy formátumú cukrászszakember kezei alól
kikerülő, mára már ikonikus sütemények a Rákóczi túrós desszert, a ház specialitásának számító
mogyorós, mandulás tejcsokoládés Matild torta és a Chocolate Éclaire. A Matild kávéház a hét
minden napján reggel 9 órától este 21 óráig várja a vendégeket
MÓNISÜTI
Az öt évvel ezelőtt még klasszikus értelemben vett cukrászda nélkül, rendhagyó módon csak más
cukrászdáknak, kávézóknak beszállító cukrászüzemként szerepelt a Dining Guide TOP Cukrászdákat
ajánló listáján a Mónisüti, Kövérné Kalmár Mónika vállalkozása. A pályaelhagyó újságíró tulajdonos
régebben csak megrendelésre, a tágabb térség vendéglátóhelyeire szállító műhelye mára stabilan
működő, népszerű „komfort desszert”-választékra építő, minőségi kínálatot felvonultató
cukrászdává vált. A Mónisüti választékával Magyarország több városában, cukrászdákban,
kávézókban is találkozhatunk.
NOUR – ART OF DESSERTS
A 2021-ben nyílt budaörsi desszertező a modern francia stílus képviselője. A mára tízfajta
monodesszertet és 14 fajta tortát felvonultató egység szakmai munkáját az ismert séf, Palágyi
Eszter tanácsadóként segíti. Az exkluzív megjelenésű prémium cukrászda kínálatában a
desszertválaszték egy részére épített torták is elérhetők. A cukrászda emblematikus tortája (amely
monodesszertként is kapható) a Nour Signature Torta, amelyet a tanácsadó séf a tulajdonos
kedvenc alapanyagaiból alkotott. A luxus desszertező gondolkodásmódját jól mutatja, hogy
felkérték Minya Viktória mester parfümőrt, tervezze meg a Nour Signature Torta illatát, hogy az
ellenállhatatlan íz mellett varázslatos illattal is kedveskedhessenek a vásárlóknak.
SAKURA CUKRÁSZDA
Cseresznyevirágzás – ezt jelenti a Sakura japánból átvett neve. A festői Dunakanyarban,
Nagymaroson működő modern cukrászda haladó szellemű motorja az elszánt pályaelhagyó, mára
komoly cukrásszá érett Balogh Nóra. A Sakura vegyíti az innovatív francia stílusú desszerteket a
hagyományosabb, klasszikus süteménykínálattal. A műfajhoz képest széles a desszertválaszték,
ami a nyári szezonban kiegészül a Sakura magas minőséget képviselő kézműves fagylaltjaival. A
szépen épített desszertek mellett kiemelkedő a tortakínálat is. A cukrászda reggelizőhelyként –
meleg reggelivel – és kávézóként is üzemel. A tavaszi-nyári szezonban kedves, otthonos belső
kerttel is várja a vendégeit.
THE RITZ CARLTON BUDAPEST
A főváros egyik legjobb minőségi cukrászata a Ritz Carton Hotelben működik. Ha nem is
tekinthető klasszikus értelemben vett cukrászdának, a rendelhető és folyamatosan elérhető
desszert- és tortaválaszték mégis kiemeli a magyar cukrászdák mezőnyéből. A luxusszálloda
cukrászműhelyét az elismert Mázas István főcukrász vezeti. A Ritz Carlton emblematikus
desszertje, illetve mindig elérhető, elvihető tortája az Ocoa Royal Csokoládétorta. Túlzás nélkül
elmondható, hogy a Royal Csokoládétorta az ország egyik legjobbja (ha nem a legjobbja) ebben a
műfajban. A tortaválasztékból az Epres Limoncello torta, az Opera Kávétorta és Séf István Fekete-
erdő tortája is kipróbálásra ajánlott.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp