Hozzávalók:
60 dkg vadkacsa (vadréce) mell, (3-4db)
1 dl fehérbor,
só, bors, kakukkfű
1 evőanál méz,
A páchoz: 2 ek. étkezési keményítő, 6 ek. Szójamártás, 3dl száraz fehérbor,
1 kk. citromlé, 1 kk. borecet, 1-1 teáskanál szárított zsálya, kakukkfű, oregánó
1-2 db nylon zacskó.
A páclevet egy zacskóba öntöm majd a kacsamelleket beleteszem a zacskó nyakát összekötöm, majd a zacskót a páccal többször jól átforgatom. Egy jénai tálba teszem és felhasználásig beteszem a hűtőbe.
Elkészítése:
A legalább 1 óráig (de akár egy napig is) pácolt, vadkacsa húst forró olajban vagy libazsírban hirtelen megpirítjuk. Majd lassú tűzön lefedve a páclével és kevés borral lassan pároljuk. Amikor már majdnem puha a hús sózzuk, fűszerezzük. Betesszük a sütőbe és kb. 10 perc alatt a külsejét pirosra sütjük. (Sütés közben mézzel és saját levével kenegetjük).
Vigyázzunk, hogy a hús ne száradjon ki.
Zöldségágy
20 dkg kelkáposzta gumó
1db piros 1db zöld húsú kaliforniai paprika
20 dkg sárgarépa
20dkg brokkoli
20dkg dkg cukkíni
só, bors (aki szereti -reszelt gyömbér)
1 kiskanál petrezselyemzöld
5-7dkg vaj
Elkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a kelkáposzta gumókat félbe a répákat karikára a brokkolit rózsáira szedjük és cukkínit kockára a paprikákat csíkokra feldaraboljuk.
Egy nagy serpenyőben a vajat felforrósítjuk, a zöldségeket erős tűzön rövid ideig kb. 4 percig kis vizet aláöntve pároljuk. Majd a fehérbort aláöntve az egészet összemelegítjük, pirítsuk vissza fele levére. Sóval és frissen őrölt borssal, friss, apróra vágott petrezselyemmel (reszelt gyömbérrel) ízesítjük.
A tányérra alapként(ágy) helyezzük a zöldségeket, a sült vadkacsahúst középre ráhelyezzük.