Gondolatok az elhízás világnapja alkalmából
Enni öröm, bánatűző, feszültségcsökkentő érzés, ráadásul Magyarországon a hagyományőrzés és a
család összetartásának szimbóluma is egy bőséges ebéd. Ennek viszont ára van: a magyar lakosság
majdnem egyharmada küzd jelentős súlyfelesleggel. Világviszonylatban sem állunk jól, globálisan az
Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland után negyedik helyen van Magyarország. Az egészségügyi
világszervezet felmérései szerint hazánkban már gyermekkorban is nagyon sok érintett van, minden
negyedik-ötödik gyermek túlsúlyos, kamaszkorban pedig már közel 30 %-ot is megközelítheti a
súlytöbblettel rendelkezők aránya. Az életkor előrehaladtával pedig ez az arány tovább romlik,
idősebb életkorban akár már 10 emberből 8-at is érinthet ez a probléma, amely természetesen
rengeteg egészségügyi gondot hozhat magával. Ahogy nő a zsír aránya a testben, úgy romlik a cukor
anyagcsere, az erek állapota és sorvadnak az izmok is. A máj elzsírosodása a súlytöbblettel is
összefüggésbe hozható, nemcsak az alkohollal, ez a felnőtt lakosság egynegyedét érinti. Március 4-
én, az Elhízás Világnapja alkalmából rendeznek konferenciát, amelyen számos szempont mellett az
evési attitűd és a testhez való viszony is felmerül, mint téma.
„A hozzánk érkező vendégek esetében nagyon fontos tényező, hogy megismerjük a fogyni vágyók
motivációját, azt, hogy mit jelent számukra az evés és hogyan vélekednek a saját testükről” – mondja
Tomán Szabina, aki már több mint 17 000 ember életmódváltását segítette munkatársaival. – „Azt
szoktam mondani, hogy az egészségtudatos táplálkozás egy folyamatos, kontrollált viselkedés. Az
egészséget veszélyeztető evés viselkedést emocionális, tudattalan tényezők befolyásolják. Ezekkel
tisztában kell lennünk, hogy minél jobban megismerjük a diétázóink igényét, és így jobban tudjuk
önismeretüket és tudatosságukat támogatni, ami a siker egyik kulcsa.”
A március 4-i konferencián esik szó majd arról a nem reprezentatív kutatásról, amelyet a Toman Diet
szalonok vendégei között végeztek el nemrég. A kutatásban olyanok vettek részt, akiknél nem állt
fenn cukorbetegség vagy egyéb zavar a hormonháztartásban, illetve nem merült fel étkezéssel
összefüggő pszichiátriai zavar gyanúja sem, BMI-indexük pedig meghaladta a 25-ös értéket.
„A résztvevők ugyanazt a két tesztet töltötték ki a három hónapos időszak elején és végén” – kezdi Dr.
Gyovai Gabriella, a felmérés szakmai vezetője. Az úgynevezett Háromfaktoros Evési Attitűdök teszt az
érzelmi, a kontrollált és kontrollálatlan evés jellemzőinek arányát vizsgálja. Akire az érzelmi és
impulzív evés igaz inkább, náluk ugyan jelen van a testtömeg csökkentése iránti igény, szívesen
kipróbálják a diétát, de gyorsan feladják, ha a módszer kitartást, hosszú távú életmódváltást követel.
Vannak a kontrollálatlan evők, akik feszültségcsökkentésként, negatív érzelmi helyzetben
fogyasztanak túl, és vannak a korlátozásban jártas résztvevők, akik érvekkel meggyőzhetőek és
könnyebben meg tudják tartani hosszabb távon az előnyös változásokat.”
A vizsgálatok igazolták, hogy a Toman Diet módszerét használók esetén a fogyás leginkább a zsigeri
zsírból történik. Ahogy a szakértő elmondja, a belső szerveket körülvevő zsír mennyiségének
növekedése sokkal inkább összefügg a szív-érrendszeri rizikóval és az anyagcsere betegségekkel és
azok agyi szövődményeivel, mint a bőr alatt vagy a combon felhalmozódott zsír.
„A véreredmények közül a C-reaktív protein (CRP) értéke is csökkent” – folytatja dr. Gyovai Gabriella.
–„Az elhízás – főleg a zsigeri típusú – a szervezetben jelenlevő folyamatos gyulladásos állapottal
arányos, persze ki kell vizsgálni, nincs-e más oka a laboratóriumi eltérésnek. Ez összefügghet a cukor
anyagcsere zavarával, az erek állapotának romlásával, az ízületi fájdalmakkal, de az idegrendszer
degeneratív betegségeivel. Azt tapasztaltuk, hogy a fogyás és a helyes táplálkozás csökkentette ezt az
értéket is.”
A válaszadók több mint 80%-a diétát megelőzően teljes mértékben, vagy többnyire nem tudta
megállni, hogy amikor egy étvágygerjesztő ételt lát, vagy annak illatát érzi, ne egyen, még akkor sem,
ha épp akkor fejezte be az evést. Diéta után ugyanezen válaszadók több, mint 70%-ára ez már
többnyire, vagy egyáltalán nem volt igaz. Diéta előtt a „tudatosan korlátozom, hogy mennyit eszek az
étkezés során, hogy elkerüljem a hízást” állításra a válaszadók több mint 60%-a azt felelte, hogy
többnyire nem, vagy egyáltalán nem igaz. Diéta után ugyanakkor már a válaszadók több mint 60%-a
teljesen, vagy többnyire igaznak vallotta magáról ezt a megállapítást.
„A felmérés másik része a Testi Attitűdök tesztje volt” – folytatja Dr. Gyovai Gabriella. – „Ez három
skálát tartalmaz, ezek a testméret negatív értékelése, a saját test ismerete, és a testtel való általános
elégedetlenség. Itt elmondható, hogy diéta előtt a résztvevők több mint 70%-a gyakran, vagy
rendszerint elégedetlen volt a saját testével, ha összehasonlította kortársaiéval. Ezek voltak a
domináns válaszok, a soha és ritkán kategóriákra pedig senki sem szavazott. Diéta után ellenben a
soha és ritkán válaszok is megjelentek, a soha, ritkán és néha kategóriákba szavazott a válaszadók
összességének több mint 60%-a.”
Diéta előtt a résztvevők több mint 60%-a soha, ritkán, vagy csak néha érezte jól magát a bőrében,
saját bevallásuk szerint szorongást okozott nekik a testük. Diéta után megugrott azok aránya, akik
gyakran jól érzik magukat a bőrükben, ők a dominánskategória, a rendszerint és mindig választ
adókkal együtt pedig a megkérdezettek több mint 80%-át képviselik, ez pedig markáns változást
jelent.
„A felmérések is alátámasztották, amit mi évek óta vallunk” – mondja Tomán Szabina. – „Sokfélék
vagyunk, sokféle motivációval, szokással és indulatkezeléssel. A korlátozásban jártas ember nem
feltétlenül jobb ember, mint az, aki inkább kontrollálatlan evő vagy érzelmi evő. Éppen ezért fontos,
hogy a saját egészsége, fizikai és mentális jólléte érdekében mindenki megkaphassa a személyre
szabott segítséget abban, hogy életmódot válthasson, és elérhesse a számára ideális és egészséges
súlyt. Mindezt persze ítélkezés nélkül. Mi azt valljuk, hogy rendszeres tanácsadói segítséggel és
elfogadó hozzáállással nagyon hamar pozitív változás érhető el mindenkinél, aki életmódváltásba
kezd.”