Tizenkét csapatnak kellett a szombati Böllérfesztiválon versenyeznie a szigorú zsűri s a vendégsereg kegyeiért. A hat disznóból hagyományosan májas-, véres hurka és kolbász készült, de volt olyan csapat, aki komplett menüjében a disznó minden részéből készített valami ínyencséget.
A csapatok helyből és az ország valamint a környező országok számos településéről érkeztek Kistarcsára. A zentaiak már ötször, a Baráti kör csapata hatodszor az Erdélyből érkező előpatakiak hetedszer álltak a kolbásztöltő mellé, hogy megmutassák főzési tudományukat.
– Tulajdonképpen nincs ebben semmi titok, – mondja Németh János, a Pest megyei Területi Roma Önkormányzat képviselője – aki éppen jó adag sót szór a hurka töltelékbe – mindössze annyi, hogy a szokásos fűszereket – só, bors, paprika, majoránna, fokhagyma – mi sokkal bátrabban használjuk, mint mások, mert szeretjük a fűszeres ízeket.
Az előpataki csapat fehér kolbásszal versenyez, amelyben csak só és bors van, de paprika nincs, mert náluk így szokás. A Baráti kör csapata már háromszor nyert a korábbi versenyeken, ez meg is látszik a portáljukon, a vendéglátásukon, és a finomságok tálalásán is.
Juhász István polgármester éppen a vendégek kínálásában serénykedett, amikor a Polgármesteri Hivatal csapatának sátrában megszólítottam, ahol már elkészültek az ételek. – Nem Én vagyok a Böllérfesztivál ötletgazdája, hanem az elődöm Solymosi Sándor, aki jelenleg a település alpolgármestere, de természetesen a jó hagyományokat őrizni és folytatni kell, így 14 éve minden évben megtartjuk a rendezvényt, hol több, hol kevesebb csapattal. A határon túli testvérvárosaink is minden évben részt vesznek a versenyen, és a pártok csapatai is. Arról is gondoskodunk, hogy a vendégsereg, a látogatók se unatkozzanak, így egész napos kulturális programmal fűszerezzük a rendezvényünket. A színpadon fellépő csapatok helyi egyesületek, táncosok.
Később találkozom az ötletgazdával is. Solymosi Sándor / fotónkon jobbra, balra pedig Opóczki István séf, aki néhány éven keresztül a rendezvény zsűri elnöke volt/ /alpolgármester elmondja, hogy -nincs könnyű dolga egy a főváros környékén lévő kistelepülésnek, hogy vonzó programokkal hívogasson, de az a dolgunk, hogy élhető kisvárost építsünk, s az ilyen hagyományokra megteremtsük a forrásokat, még akkor is ha a jelenlegi időben a gazdálkodás nem könnyű, de ez egy másik beszélgetés témája lehetne.
A zsűri elnökétől, – Herbst Norbert séf – arról érdeklődtünk, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe a döntésnél.
– A hivatalos értékelésben a portál megjelenése, az ízvilág, a hagyományőrzés, és a vendéglátás milyensége a fő szempontok. Ezek kiegészülnek az én szempontjaimmal. Mire gondolok? Azt szeretném látni, hogy az alapanyag minden formája visszajöjjön az elkészült ételekbe. Fontos, hogy a versenyzők nyúljanak vissza a tájegységük hagyományaihoz. Fontos, hogy a főzési technikákat jól használják, tehát amit főzni kell, az jól legyen megfőzve, amit pirítani kell az pirítva, amit sütni kell, az sütve legyen. Több éve zsűrizek a versenyen, de nem találkoztam olyan véres hurkával, amit zsömlével készítenek, vagy nem használják szívesen a gerslit a májas hurkához, pedig más lesz az állaga ízvilága mint a rizzsel készültnek.
Az eredményhirdetés szerint az erdélyi előpataki csapat bronz, a Szerbiából érkezett zentai csapat ezüst és a Baráti kör kapta meg az arany minősítést.
-obe-ol-