2024. 11. 21. csütörtök

Olivér
1 EUR 410 HUF
1 GBP 491 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Főételek » Vadas hús zsemlegombóccal
Vadas hús zsemlegombóccal

Vadas hús zsemlegombóccal

Vadas hús zsemlegombóccal Hozzávalók:

vegyes leveszöldség (répa, zöldség, karalábé, zeller)
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kg sertéshús vagy marhahús
4+2 evőkanál olaj


1 babérlevél
1 csipet kakukkfű
1 dl száraz, testes vörösbor
2 evőkanál liszt
1 evőkanál cukor
3+1 dl tejföl
1 evőkanál mustár
1-2 kávéskanál citromlé
Gombóchoz:
4db szikkadt zsömle
2 tojás

olaj
tej
liszt
1 dkg élesztő


Előkészítés:

A leveszöldséget, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprózzuk. A húst leöblítjük, szárazra törüljük, felszeleteljük, és forró olajban hirtelen kisütjük.
Közben a kockára vágott zsömléket olajban megpirítjuk, majd felöntjük annyi tejjel, hogy ellepje, s egy órát állni hagyjuk.

Elkészítés:
Miután a hússzeleteket kiszedtük, az olajra rádobjuk a zöldségeket és a hagymát, 3-4 percig erős tűzön pirítjuk, aztán hozzáadjuk a fokhagymát, a babérlevelet és a kakukkfüvet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, aláöntjük a bort, hagyjuk elpárologni, majd fedő alatt, szelíd tűzön az egészet puhára pároljuk (40-60 perc). Az elfőtt lét mindig egy kevés forró vízzel pótoljuk. A babérlevelet kidobjuk, a zöldségeket botmixerrel péppé zúzzuk. Hozzászűrjük rántást, 3 dl tejföllel és a mustárral ízesítjük, végül utána sózzuk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk, és jól összeforraljuk (8-10 perc). A maradék 2 evőkanál olajon barnára pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, még 1 percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, felöntjük 2 dl hideg vízzel, és simára keverjük. Végül összeforraljuk a mártást a hússzeletekkel.

A pirított zsömlékhez hozzáadunk két tojást, sót, és annyi lisztet, hogy galuska sűrűségű masszát kapjunk, s ha hozzátesszük az élesztőt még könnyebb lesz a gombócunk. Forró sós vízbe szaggatjuk. s addig főzzük, míg a gombócok a víz tetejére nem jönnek föl.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

Tejszínes, gombás csirkemell
Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 15 dkg gomba, 1,5 dl (főző)tejszín, 1 kanál keményítő 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, kakukkfű, kb. 2 dkg…

További cikkek

Elizabeth Koncertshow az Arénában
„Nagy fába vágtuk a nagy fejszénket” – mondta  Janza Kata, az ország Elisabeth-je, a gödöllői Királyi Kastélyban tartott sajtótájékoztatón, ahol behar…

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp