Hozzávalók
Kb 80 dkg /10 szelet szűzpecsenye
20-25 szelet bacon szalonna csík
Mézes mustáros páchoz (marinád):
2-3 ek Dijoni mustár
1 ek virágméz
2 kk durvára őrölt hétbors keverék
1 dl olívaolaj
só
Mustáros-zöldfűszeres pác(marinád):
2-3 teáskanál dijoni mustár
1 dl olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
2 teáskanál barnacukor
1 evőkanál finomra vágott kerti zöldfűszer vegyesen
(pl. rozmaring, kakukkfű, snidling, oregano, majoranna, stb.),
vagy 2 teáskanál provence-i fűszerkeverék
1 teáskanál törött bors
A lapcsánkához (tócsnihoz):
50 dkg (5 db) közepes méretű burgonya
1 db házi tyúktojás
3 ek liszt
só
bors
Sütéshez:
2 dl étolaj
elkészítési javaslat
A sertésszüzet lehártyázzuk, a zsíros részeit leszedjük, megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük. Ezután 2 cm-es szeleteket vágunk belőle amit kézzel, tenyérrel lazítunk.
A sertésszűzpecsenyéket két féle páccal előkészítjük
Az egyiket mézes mustáros, a másikat rozmaringos páccal1-2 napig hűtőben érleljük.
Mézes, mustáros pácot készítünk:
A mustárt a mézet az olívaolajat, a hétbors keveréket, a gyömbért és a szerecsendiót összekeverjük. Ezzel a szűzpecsenyéket alaposan bekenjük és lezárt fóliában 6 óra alatt hűtőben érleljük.
Mustáros-zöldfűszeres pác(marinád):
Az összetevőket összekeverjük majd a megmaradt szűzpecsenyéket alaposan bekenjük és lezárt fóliában 6 óra alatt hűtőben érleljük.
A pácból a húsokat egy tálcára szedjük.
A húsokat baconbe göngyöljük. A baconcsíkokat fogpiszkálóval rögzítjük.
Teflonsütőt egy evőkanál étolajjal kikenjük, felforrósítjuk, a húsokat rátesszük, és mindkét oldalán hirtelen elősütjük, ízlés szerint sózzuk.Kb (2-3perc)
Ezután az elősütött húsokat étolajjal kikent tepsibe tesszük és előmelegített forró sütőben 180C0-200C0 kb. 20 percig páclével locsolgatva sütjük.
Ha kész, a sülteket ezután a sütőből kivesszük kb 15 percet pihentetjük tálalás előtt, a fogpiszkálókat eltávolítjuk.
Lapcsánkákat készítünk:
A meghámozott, megmosott burgonyákat lereszeljük (a levét kicsit kinyomkodjuk), hozzáadjuk a tojást és a lisztet, lepényeket kis lapcsánkákat sütünk belőle.
Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, szalvétára szedjük.
Tálaláskor alulra kerül a lapcsánka, majd a baconba tekert száp pirosra sült sertésszűzérme.
Capri salátával tálaljuk.
Javaslatok:
Marinád: általában folyékony ecetes-olajos pác, de ecet helyett lehet bort, citromlevet, vagy gyümölcslevet is alkalmazni. Zöldfűszerekkel, fűszerporokkal és egyéb fűszerekkel gazdagíthatjuk.
A magyarok általában túlpácolják a húsokat. Azonban ha túl sokáig hagyjuk a húst a pácban – a fehérjék elkezdenek bomlani, a rostok mállóssá válnak, amely a hús ízét is negatívan befolyásolják.
A pácba ne tegyünk sót – 2 óránál hosszabb pácolás estén savas folyadékot sem (a húsból kiszívják a nedvességet)
Szűzpecsenye elkészítése
szeletben v. egyben sütve, rántva, érméknek, roston sütve, aprópecsenyének, töltve
Száraz húsokat, mint pl. a csirkemell, szűzpecsenye, csavarjuk be szalonnával.
Mielőtt a pácba tesszük a húst/halat, tegyünk félre egy kicsit a pácból, ezt öntetként vagy grillezés alatt locsoláshoz felhasználhatjuk. DE: megmaradt páclevet (amiben előtte a hús pácolódott), csak locsolásra használhatjuk (de ne a sütés végén), öntetnek soha, mert a belekerült és felszaporodott baktériumok megbetegíthetnek minket.
Capri saláta másképpen
hozzávalók 4 főre
50 dkg mozzarella (4 zacskó, 12,5 dkg mozzarella golyó)
4 db lédús paradicsom
2 kis fej lilahagyma
2 ek extra szűz olívaolaj
4 tk balzsamecet
friss bazsalikom levelek ízlés szerint
1db bazsalikom bóbita a díszítéshez
kb. 20 db zöld magozott olívabogyó
½ citrom reszelt héja
őrölt bors
só
elkészítés
Lecsöpögtetjük a mozzarella sajt golyókat és egy salátástálba helyezzük.
A 2 kis fej lilahagymát felszeleteljük, a megmosott lédús paradicsomokat is felszeleteljük és a salátástálba helyezzük.
Összekeverjük az olajbogyókat az olívaolajat és a balzsamecetet, majd a készülő salátára öntjük.
Végül megszórjuk a közepesre vágott bazsalikom levelekkel a reszelt citrom héjával.
Óvatosan összekeverjük a salátát.
Tálalás előtt frissen őrölt borssal, sóval meghintjük, bazsalikom bóbitával díszítjük.
Frissen szervírozzuk, igény szerint friss pirítóssal, vagy kétszersülttel kínáljuk.