Parázson sült burgonyához(4fő)
személyenként 2db nagyobb óburgonya
2fej közepes méretű vöröshagyma,
20dkg szárazkolbász
15dkg húsos szalonna,
1 db paradicsom,
5-10dkg zöldségek(padlizsán, cukkíni, sárgarépa)ízlés szerint
10dkg csiperke gomba
Fűszerek: majoránna
bazsalikom
tárkony
oreganó,
különféle hús fűszerkeverékek
A tejfölös öntethez
25 dkg félzsíros túró
½ liter 20%-os tejföl
1 csokor friss metélőhagyma
só
őrölt fehérbors
Elkészítési javaslat:
A nagyméretű burgonyákat megmossuk, lekeféljük és 3 mm-es távolságban bevágásokkal szeljük, úgy hogy egyben maradjon.
A burgonyánál jóval nagyobb 3xnagyobb fóliába rakjuk a burgonyákat.
Majd a bevágásokat hagymával, szárazkolbásszal, húsos kolozsvári szalonnával, paradicsommal, zöldségekkel(padlizsán, cukkíni, sárgarépa stb. ízlés szerint megrakjuk.
Vaj és sűrű mártások is kerülhetnek bele.
A megrakott (töltött) burgonyákat kissé sózzuk, fűszerezzük (mert a különféle hús fűszerekben már van só)ízlés szerint:- majoránnával, bazsalikommal, tárkonnyal, oreganóval különféle fűszerkeverékkel.
Jól becsomagoljuk a fóliába és az izzó parázsba tesszük kb. 15- 20 percre. Időnként forgassuk meg őket, hogy ne égjen meg az oldaluk. A hőtől függően a sütési idő változhat.
(A láng nélkül izzó parázsba helyezzük hogy minden oldalról érje hő, de forgatható legyen. )
Az öntethez:
A tehéntúrót, a finomra vágott metélőhagymát és a tejfölt keverjük össze egy tálban, kissé sózzuk, borsozzuk.
A fóliás burgonyákat tányérra helyezzük, késsel megvágjuk keresztben és hosszában is majd a két vége felől megnyomva kinyitjuk, és megöntjük a tejfölös öntettel.
Jó étvágyat kívánunk!