Hozzávalók 8 személyre:
0.8 kg megtisztított borjúbríz,
egy sárgarépa, egy petrezselyem gyökér,
10 szem egész bors,
2 friss babérlevél, só
Elkészítési javaslat
Egy liter vizet felforralunk a fűszerekkel és a borjúbrízt megabáljuk benn 10 percig.
A mártás hozzávalói:
2 db friss babérlevél, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél citrom héja (csak a sárga rész), 1 evőkanál kapri bogyó, 1 kisebb csemege uborka, 1 ek cukor, 1 ek étolaj, 1 ek liszt, 1 dl száraz fehér bor, 1 ek dijoni mustár
A babért, hagymát, fokhagymát, citrom héjat, kapri bogyót, uborkát aprítógépben finomra vágjuk. Az olajon a cukrot megkaramellizáljuk, rátesszük a lisztet, kevés ideig pirítjuk, majd hozzáadjuk az aprított fűszereket, tovább pirítjuk, majd felöntjük a bríz aba-levével, hozzáadjuk a mustárt, fehér bort és jól kiforraljuk.
Leszűrjük és a feldarabolt brízt a mártásban melegen tartjuk.
Szalvétagombóc -Serviettenknödel
A szalvétagombóc egy kb. 7-8 cm átmérőjű. zsömlegombóc tészta szelet.
A nevének jelentéséből következtethető hogy szalvétában/ruhában főzték ki.
Az osztrákok kedvelik az un. Serviettenknödel-t, szaftos húsokhoz (ragukhoz és pörköltekhez) eszik. Fokhagymás-paprikás tejföllel, önálló ételként is fogyasztják.
Hozzávalók 2db rúdhoz:
5db szikkadt zsemle
2 dl tej
2 tojás
10 dkg füstölt szalonna
1 fej hagyma
2-3 ek liszt
Só, bors, magyaros fűszerkeverék
étolaj a fólia kenéshez
vaj,
1 csokor petrezselyem zöldje
50 cm hosszú, alufólia
Elkészítési javaslat:
A szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük. A zsírban üvegesre pároljuk, a kis kockára vágott hagymát. Kihűtjük.
A zsemléket kis kockákra vágjuk, és egy tálba halmozzuk.
A tojásokat kikeverjük a tejjel, és ízesítjük, sózzuk.
A kihűtött szalonnás hagymát és a tojásos tejet ráöntjük a zsemlére, összekeverjük.
Pihentetjük egy kicsit hogy felszívja a nedvességet.
Ezután megszórjuk egy kanál liszttel és átkeverjük, majd folyamatosan adjuk hozzá a többi kanál lisztet. Mindezt jól összekeverjük, jól összenyomkodjuk, és fél órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
Az 50 cm hosszú alufólia csíkot leterítjük beolajozzuk. A gombócmasszából 2 vastag hurkát formázunk, a fóliát szorosan felcsavarjuk. A két végét szorosra tekerjük.
Lobogó vízben alaposan betekerve, 30 percet főzzük.
Kivesszük a fóliából és cikkekre vágjuk.
Tálon elrendezzük és barnulásig forrósított vajjal leöntjük, petrezselyemmel megszórjuk.
Jó étvágyat hozzá!