Hozzávalók:
* 40 dkg liszt
* 15 dkg házi vaj
* 3,5 dl tej
* só
* 2 dkg élesztő
* 25 dkg juhtúró
* 2 tojássárgája
* 1 közepes nagyságú főtt burgonya
* kevés cukor
* bors
A pogácsa (közös) elkészítése: A Férj a burgonyát megpucolja, enyhén sós vízben megfőzi. Majd a krumplitörővel áttöri. Ezután a juhtúrót alaposan összedolgozza sóval, 5 dkg vajjal, 1 tojás sárgájával és az áttört főtt burgonyával, kihűti.
A Feleség a lisztet nagyobb tálba átszitálja. Kisebb tálkába tesz belőle két evőkanálnyit, belemorzsolja az élesztőt, hozzáadja a cukrot, 1 dl tejet, összekeveri, és langyos helyen addig keleszti (kb. 15 perc), amíg a tetején a liszt repedezni kezd. Ezután ezt a liszt közepébe nyomott kis mélyedésbe önti. Sima tésztává összedolgozza a 10 dkg olvasztott vajjal, tejjel, tojássárgájával meg egy kis sóval. A tálat tiszta konyharuhával letakarja, és langyos helyen kb. 1 óra hosszáig duplájára keleszti.
A Férj a nyújtódeszkát finoman meglisztezi. Majd a lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtja a pogácsatésztát, pogácsaszaggatóval (5 cm átmérőjű) kiszaggatja a pogácsákat, a közepükbe mélyedést nyom, és még 10-15 percig keleszti a tésztát.
Ezután a Feleség a pogácsákba tölti a juhtúrós tölteléket, kicsit megsodorja, majd a kikent sütőlemezre nem túl szorosan egymás mellé teszi a pogácsákat.
A Férj a sütőt előmelegíti. Majd a sütőlemezt a tűzhelybe teszi, és a pogácsákat előmelegített forró sütőben, közepesnél nagyobb lángon (kb. 20 perc alatt) megsüti. Az illatán és színén látja, amikor kész. A megsült pogácsákat a sütőlemezzel kiveszi, és a pogácsákat kosárkába teszi.
A Feleség a sütés után kis időre letakarja a megsült pogácsákat egy tiszta konyharuhával.
A Férj Tokaji Furmintot, a Feleség Tokaji édes Szamorodnit kortyolgat hozzá.
Megjegyzés: Amint a recept címében is olvasható „fiatal és még fiatalabb házaspároknak”
készült a receptünk. Ezzel is szerettük volna a fiatal és természetesen a szépkorúakat is
a közös sütés, főzés örömével megajándékozni.