2025. 05. 10. szombat

Ármin, Pálma

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » A tardi hurkafesztiválon szalonna rekordot döntöttek
A tardi hurkafesztiválon szalonna rekordot döntöttek

A tardi hurkafesztiválon szalonna rekordot döntöttek

A tardi hurkafesztiválon szalonna rekordot döntöttekA kis falu végéig áll kocsisor, s már kora délelőtt óriási tömeg fogad bennünket a falu közepén lévő rendezvényen. Véres hurka, májas hurka, cigányka, savanyúság, szalonna, kolbász, töltöttkáposzta, s ki tudja hányféle finomság került terítékre, és a zsűri elé – a csodálatosan feldíszített asztalokon, fatálakon a szombati ötödik tardi Hurkafesztiválon.

Csetneki László a rendezvény fő „atyamestere” hol itt tűnik fel, hol ott, itt segít, ott konferál, amott szervez, s rohanás közben sorolja a számokat: – Az idén 37 csapat nevezett, 43 féle savanyúság és 17 versenyző, 51 féle szalonnája mérettetett meg.  A szihalmi Virágh Dénes hentesmester 112,1 kilogrammos mangalica szalonnakabátja csúcsot döntött. A sok hagyományos ” disznóság” mellett van néhány igazán különleges íz is. A zsűrinek nem volt könnyű feladata, de a pálmát a Tiszacsegei Hagyományőrző Klub vitte el.

Czufor József polgármester láthatóan elégedetten jön-megy intézkedik, fogadja a vendégeket:- Nagyon drukkoltunk, hogy jó idő legyen, s az égiek meghallgattak bennünket, igaz egy kicsi sár van, de ez a legkevesebb. Sokan látogattak el a rendezvényünkre, a versenyzők is és a vendégek is az ország minden részéről és még a határon túlról is velünk töltik ezt a kulturális csemegékkel is megtűzdelt napot. Felkészültünk alaposan, nem csak kóstolni, hanem vásárolni is lehet a „disznóságokból”.

Szépen feldíszített asztal mellett dolgozik apa és két fia.Gajdán Antal két szakács fiát kísérte el Hajdúböszörményből, s már a fatálon gyönyörűen sorakoznak a májas hurkák, hozzá kosárkában pogácsát kínálnak a zsűrinek:-Mi így segítünk a gyerekeknek. Ha már ezt a szakmát választották, visszük hozzuk őket a versenyekre, hogy minél többet tapasztaljanak.

Cserépfalu polgármestere köténybe öltözve kínálja a májas, a gerslis és a francia hurkát, amelybe még tejszínt is kevertek az asszonyok. A tardiak kisvikhanci hurkája a fűszerezésben különbözik a többitől, míg a tardi 30-asok főszakácsa azt mondja, hogy nem szabad sok majoránnát tenni a májas hurkába, mert sütésnél keserű lehet.

Hiába mindig tanul az ember. Betévedek egy kis helyiségbe, ahol a szigorú zsűri már a savanyúságokat és szalonnákat bírálja. Nekem legjobban egy vegyes savanyúság ízlik, nemcsak az íze jó, hanem a friss színes látvány is tetszik. Rácsodálkozom a fehér sós szalonnára, mire mondja Opóczki Sándor mesterszakács, a zsűri tagja, hogy nem csak a főzéshez kiváló alapanyag, hanem sok ínyenc szereti nyersen is ez a füstölés nélkül sóban pácolt szalonnát.

A hévizi Rogner Hotel fiatal szakácsa Tatár Attila azt mondja, hogy Ők a véres mellett, hajdinás hurkát is készítettek, hiszen valamikor ezt is használták amikor a rizs még nem volt ennyire elterjedt. – Kicsit erősebben kell fűszereznünk, mert a hajdinának van egy sajátságos íze, de nagyon ínyenc falat lesz.

A „felsőtárkányi templomosok” véres hurkájába abálva kerül a vér, és pici szerecsendiót is tesznek bele, de a „Nánási állótarajúak” azt mondják, az övék mert azért különlegesen jó ízű, mert a hagymás vért elkészítik, s az kerül a véres hurkába.  No a görömbölyi csapat is kitett magáért mert kecskeméti forralt bort locsolt a szarkás hurkájába, amelybe még egy kis aszalt szilvát is tettek.

Körbe érek a tornacsarnokban, s a sarokban mintha egy gazdag kamrába csöppennék, a demecseri Gyimesi családhoz, akinek apraja nagyja eljött a fesztiválra. A mangalicából készült öreg szalonna illata a legcsábítóbb, de azért a mellé kínált finom forralt bor is jól esik a vendégeknek.   Egy szó mint száz, finom is volt, szép is volt, különleges is volt, így aki Tardon szombaton éhes maradt csak magára vethet…

Orosz B.Erika

fotó:Orosz László


További képek megtekinthetők a galériában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!