Szokás szerint egy egyszerű, de annál finomabb recept, amely édes tanúságául szolgál annak, hogy a szőlő nem csak borba jó, de süteménybe is nagyon finom.
Hozzávalók:
• 40 dkg liszt
• 20 dkg vaj
• 2 tojás
• 12 dkg cukor
• kb. fél doboz tejföl
• fél citrom
Tetejére:
• 1 kg szőlő
• 10 dkg porcukor
• 10 dkg darált dió, mogyoró vagy mandula
• fahéj
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a két egész tojást, a cukrot, a fél pohár tejfölt és fél citrom reszelt héját. Ezt összedolgozzuk, és minimum fél órán át pihentetjük. Míg a tésztánk pihen, a szőlőfürtöket leszemezzük, megmossuk, a diót pedig összekeverjük a porcukorral és az őrölt fahéjjal.
A tészta 2/3 részét egy kisebb tepsibe simítjuk, rászórjuk a diós-cukros keverék felét, utána a szőlőt, majd a maradék cukros diót. Ezek után a fennmaradt tésztával berácsozzuk a művünket, s előmelegített sütőben előbb 200 C0-on 5 percig, majd közepes hőfokon készre sütjük.