Mikor ez a cikk íródik, a szerző csak reméli, hogy az újság megjelenésekor már hat ágra süt a nap.
Ebben a pillanatban azonban, amikor az erkély oldalát olyan erővel mozgatja a szél, hogy a saját gondolataim sem hallom, amikor a pléd melege még igencsak jól esik, még nehéz ezt elképzelni. Ezért választottam egy olyan süteményt, amely már a nyár hangulatát idézi, de ízvilága kellemesen hat egy kora tavaszi teázás mellé is.
Hozzávalók:
• 10 dkg porcukor
• 5 dkg vaj
• 2 egész tojás
• csipet só
• 25 dkg liszt
• 1 kávéskanál szalakálé
• 0,5 kávéskanál sütőpor
Töltelékhez:
• 20 dkg vaj
• 20 dkg porcukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 50 dkg túró
A porcukrot 5 dkg vajjal, 2 egész tojással, csipet sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a 25 dkg lisztet, a fél kávéskanál szalakálét és fél kávéskanál sütőport, majd két cipóvá gyúrjuk össze, amit legalább egy éjszakát pihentetjük. Másnap reggel a tepsi hátán170 0C-os sütőben két lapot sütünk belőle, majd még melegen deszkára teszük, mert ha kihűlt, könnyen törik.
A töltelékhez 20 dkg vajat 20 dkg porcukorral és egy csomag vaníliás cukorral jó habosra keverjük, majd a 50 dkg áttört túróval összedolgozzuk. A lapokat megtöltjük, s porcukorral megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat!