A farsangi fánk receptje
Itt a február, a farsang és vele együtt a farsangi fánk ideje. Egy pótolhatatlan családtag fiókjából került elő ez a nagymamától örökölt recept.
Hozzávalók, kb. 25 darabhoz:
* ½ kg liszt
* 5 dkg porcukor
* 5 dkg vaj
* pici só
* 2 dkg élesztő
* 3 tojás sárgája
* 3 cl rum
* kb. ½ l tej
* a sütéshez olaj vagy zsír.
Az élesztőből, 1 kanál porcukorral, 3 dl tejjel és 3 evőkanál liszttel kovászt készítünk.
A porcukrot a vajjal kikeverjük és a kovásszal együtt a liszthez adjuk és jó alaposan kidolgozzuk a maradék langyos tej folyamatos adagolásával, amíg szép fényes, hólyagos lesz, kb. 20 perc. Tetejét liszttel megszórva, letakarva meleg helyen a másfélszeresére kelesztjük. Ha megkelt lisztezett gyúródeszkára borítjuk és kézzel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, kiszaggatjuk fánkszaggatóval vagy vizespohárral, amit minden darab előtt lisztbe mártunk, hogy ne ragadjon hozzá a tészta, lisztezett deszkán kb. ½ óráig pihentetjük. Ezután nem túl forró bőséges mennyiségű olajban vagy zsírban, úgy, hogy a megkelt darabok felső oldala kerüljön először sütésre, fedővel letakarva. Ha megsült megfordítjuk és már fedő nélkül sütjük a másik oldalát. Az olaj ne legyen túl forró, mert a fánk külső része hamar megsül, de belül nyers marad, ha viszont nem elég meleg nagyon magába szívja a zsiradékot és nehéz lesz. Jó egy kis darabbal próbasütést végezni.
A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradék lecsepegjen róluk. Porcukorral megszórva, baracklekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat!