2024. 05. 20. hétfő

Bernát, Felícia
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Utazás
  • »
  • Turistautak dzsungelében a Karancs-tető környékén

Turistautak dzsungelében a Karancs-tető környékén

A 729 méteres Karancs-tető a turisták körében az egyik legkeresettebb úti célpont.

 

 

 

 

 

Ez látszik is január elején, amikor  nekirugaszkodtunk a Mikszáth Kálmán által Palóc-Olimposznak is nevezett hegy meghódításának. Szinte minden irányból turistajelzések vezetnek a csúcsra, kapaszkodnak is fel rajtuk a kirándulók. Azonban a turistajelzések eléggé kaotikusan vannak felfestve, az elágazásoknál, irányváltásoknál több helyen hiányoznak. Nem csak a felfestés módja kaotikus, hanem az utóbbi években többször változtatott jelzés-hálózat tematikája is. Ezen a környéken, úgy látszik, hogy teljesen felrúgták Strömpl Gábor térképész 1929-től érvényes turistaút szabályzatát, amely – többek között kimondja, hogy hasonló jelzések egymás közelében nem futhatnak, mert, ha valaki letévedne a követni kívánt útról, nem tudná, melyikre ért vissza. A Karancs-tető környékén viszont van három piros sáv jelzés és ehhez csatlakozik be a Szlovákiából felkapaszkodó szintén piros sáv jelzés. Az is túlkompenzálja a jelzéshálózatot, hogy Somoskőújfalú és a Karancs-tető alatti elágazás között két fő jelzés, a piros sáv és a sárga sáv jelzés fonódva halad, amire semmi szükség nem volna. További bonyolultságot okoz az „Északi-zöld” elnevezésű zöld sáv jelzés, amely a Szlovák – magyar határ nagy részén halad végig. Erre a turistajelzésre egyszerűen nem lenne szűkség, hiszen a  határ enélkül is jól követhető, ráadásul igen fárasztó is, mert minden dombot, hegyet, kiemelkedést megmászatja a turistával, ami pont a Karancs vidékén igen megterhelő. A legtöbb hazai turistajelzés gazdája, a Magyar Természetjáró Szövetség azonban semmit nem tesz a helyzet javításáért. Aki mégis fel tud jutni a Karancs-tető kilátójába az páratlan panorámában gyönyörködhet, tiszta időben a Magas-Tátráig ellátni, de az Alacsony-Tátra elég jó eséllyel felbukkanhat.

A Karancs-tetőt felkeresőknek a következő körtúrát ajánljuk:

Somoskőújfalú vasútállomás (előtte autóparkoló) a pályaudvar feletti gyaloghídon átkelve a piros – sárga sáv jelzést követve  Karancs nyergében lévő esőházig kapaszkodjanak fel, ahonnan a piros sáv vagy a piros háromszög jeleket követve érnek fel a Karancs-tetőre, aminek magasságát 725 – 729 méterig különbözően határozzák meg. A kilátótoronytól dél felé a relé-toronyig négy féle jelzés is vezet, amelyek közül a zöld kereszt amelyet követve eljutunk a Karancs-hegy alá, ahonnan a sárga kereszt és a zöld háromszög jelek vezetnek fel  a csúcson álló kápolnához. Visszatérve az utolsónak említett elágazáshoz egy rövid szakaszon a zöld kereszt jelzésen visszafelé sétáljunk egy keveset, majd a jobbra leágazó sárga sáv jelzést kövessük, amely egyes szakaszokon igen meredeken, kapaszkodási lehetőség nélküli terepen vezet le minket. Egy nagy tisztáson a sárga kereszt jelzésre térjünk át, amelyen elvileg visszajuthatunk  Somokőújfaluba, a kiinduló pontunkra, de az utolsó két kilométeren a sárga kereszt jelek teljesen hiányoznak, csak sárga kerékpárút jelzéseket láthatunk. A körülbelül 10 kilométeres út megtételére a sok meredek emelkedő és lejtő miatt, érdemes 5 ½ órát számolni!

 

Kertész Z István/képek: Székely Ildikó

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…