2024. 02. 23. péntek

Alfréd
1 EUR 387 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Utazás
  • »
  • SZÜLETÉSNAPOM(87) AZ ATLANTI ÓCEÁN VIRÁGOS KERTJÉBEN

SZÜLETÉSNAPOM(87) AZ ATLANTI ÓCEÁN VIRÁGOS KERTJÉBEN

IGREJA DE NOSSA SENHORA DO MONTE FUNCHAL: MADEIRA

   SZÜLETÉSNAPOM(87)AZ ATLANTI ÓCEÁN VIRÁGOS KERTJÉBEN

     (My birthday (87) on the most beautiful isle of the world: Madeira

Írta: Kiss László www.kisshajos.hu

L.: www.royalmagazin.huUTAZÁS rovatban

Santoriniből – az AEGEI TENGER egyik gyöngyszeméről – haza utazva, már a repülőgépen azon törtem a fejemet, hogy hol lehetne megünnepelni méltóképpen a nyolcvanhetedik születésnapomat.

Nem sokáig kellett töprengenem, hamar kipattant az agyamból a következő csodálatos sziget látványa.

A továbbiakban három dolog is motivált, hogy ide tegyem le a voksomat.

  • Nyolcvanhét esztendő már igen szép kornak számít, tele megszámlálhatatlan élménnyel, gazdag tapasztalatokkal, földön, vízen,levegőben.

Úgy éreztem, hogy ennyi idő után megérdemlem, hogy ezt a jeles napot egy exkluzív helyen ünnepeljem meg.

Ezért esett a választásom MADEIRA -ra, az ATLANTI ÓCEÁN VIRÁGOS KERTJÉRE.

  • Egy következő szempontom volt, hogy itt felkereshetem utolsó magyar királyunk: IV.KÁROLY sírját, s elhelyezhetem a kis – magammal vitt – piros-fehér – zöld szalagokkal ékesített magyar koszorút.

  • Nem elhanyagolható szempont volt részemről, hogy itt született az én kedvenc focistám: Cristiano Ronaldo, akinek a szobrát magamhozölelhetem.

Kíváncsi voltam a PESTANA – CR7. HOTEL- ra is.

Mindezek az érvek hamar meggyőztek, hogy lefoglaljam a szállodámat, s megvásároljam a repülőjegyeket.

Liszaboni átszállással a hideg Európából néhány órás repülés után a tavasz melegét sugárzó, virágaival tündöklő sziget RONALDO AIRPORT – on landoltam.

A sárga taxival néhány perc alatt eljutottam a TELEFERICO (CABLE CAR) Libegő állomásához, hogy első funchali utam IV.Károly sírjához vezessen.

Az 560 méteres szintkülönbséget 15 perc alatt dolgoztuk le a 3718 m. hosszú vonalon, s közben gyönyörködni lehetett az alattunk elterülő városban, flóráját, faunáját mutogató hegyekben.

Óriási forgalmat bonyolít le a 39 kabinból álló libegő.

Nyolc férő hely van egy kabinban, így 800 utast tudnak kiszolgálni óránként.

Mire felérkeztem a felső állomásra, már a kezembe is nyomták az induláskor rólam készített remek fotót, egy ügyesen összeállított dossziéba beragasztva madeirai emlékként, néhány euróért.

Nagyon tetszett nekem ez a technikai bravúr, igen ötletesnek találtam.

Mindössze hat perc alatt eljutottam az IGREJA NOSSA SENHORA DO MONTE FUNCHAL (Misszonyunk templom)- hoz, ahová magammal vittem a Miskolcon elkészített gyönyörű kis koszorúmat.

A sok látogató között hamar bejutottam a sír közelébe, s elhelyezhettem az emlékezés koszorúját.

(Emlékezzünk utolsó királyunkra IV.Károlyra) Másik szalagon a születésem dátuma: 1931.11.26.

Utólsó királyunk itt halt meg Funchalban száműzetésben, tüdő betegségben. Külön kis kápolnában helyezték örök nyugalomra, de a szívét Svájcban őrzik.

A mellkasából kimetszett két oldalbordájából egy kilenc centiméteres darab Budapesten a Szent István bazilikában van a HERMÁJÁBAN. (Ereklye tartó)

Azért is becsülöm nagyra ma is, mivel az volt a véleménye, hogy „Nincs még egy olyan nép mint a magyar!”

II.János Pál avatta BOLDOGGÁ!

Annak is örülök, hogy fiával Habsburg Ottóval és unokájával Habsburg Györggyel volt szerencsém még életében személyesen találkozni.

A templom előtt helyezték el nagy méretű szobrát.

Én már csak így találkozhattam Vele!

Ebben a templomban borultam le Teremtőm előtt, hogy hálát adjak csodálatos 87 esztendőmért. Utolsóként jöttem ki a templomból a gondnok kérésére.

Legnagyobb sajnálatomra a betervezett következő programomról le kellett mondanom.

Úgy terveztem, hogy a templomtól a Wicker Basket Sledges (Fonott kosár szán) CARREIROS közreműködésükkel jutok le 48 km/óra sebességgel a városba.

Vasárnap lévén, a programot már délben befejezték.

Hiába kértem őket, hogy engem még egyedül vigyenek le a két személyes szánkón. Már nem lehetett, ugyanis teherautókra pakolták az összes szánkót, s szállították a tároló helyekre.

                                                                                             CARREIROS

Évszázadok óta gyakorolják ezt a közlekedési módot. Most már viszont teljesen az idegenforgalom szolgálatába állították.

Nagyon nagy forgalmat bonyolítanak le ezekkel a különös módon kiképzett kosaras szánokkal. Jelentős idegenforgalmi bevételre tesznek szert.

Két erős, izmos ember vezeti és irányítja, illetve fékezi a szánokat olyan cipőkkel, amelyek talpán vastag gumi réteg van.

Kénytelen voltam visszatérni a cable carhoz, hogy tizenöt perc alatt vissza érjek az Óceán partjához, a város központba.

Nem is bántam, mert így újból a magasból gyönyörködhettem a panorámában.

A sziporkázó napsütés, az Óceán csendes morajlása arra csábított, hogy bele vessem magam a város megismerésébe, sétát tegyek a pálmafák övezte hangulatos sétányon.

A taxisok látják, tudják, hogy sok idősebb ember napfürdőzik az Óceán partján, akik haza felé várhatóan igénybe veszik majd szolgáltatásaikat.

A modern, hatalmas, korszerű óceán járó találkozása Kolumbusz hajójának a SANTA MARIA-nak élethű másával. Az elsővel Barcelonában, a másodikkal Las Palmasban találkoztam a Kanári szigeteken.

A helybéliek tudták, hogy a bankot hol kell megépíteniük. A város alapító ZARCO szobra mellett, a város közép pontjában.

A katedrális is természetesen a város frekventált helyén várja a hívőket.

A világhírű RITZ – mint a világ minden nagy városában – itt is megtalálható, azzal a különbséggel, hogy ilyen csodálatos azulejo csempék sehol más világrészben nem található.

A GRAND GOLDEN GATE-ben én is szívesen el sörözgettem, élvezve a körülöttem zöldellő, virágzó, csodálatos parkok látványát.

TENGERÉSZ HENRIK, aki megnyitotta a nagy felfedezések korát, megelőzve Kolumbusz Kristófot is. Természetesen az Óceán partján!

Akiről már gimnazista korom történelem óráin hallottam, most szemben állva a szoborral hajthattam fejet nagysága előtt. Micsoda nagy hajósok!

A város casinoját gyönyörű parkba álmodták- és építették meg. Az építmény egy koronához hasonlít. Nem véletlen, hogy a mi legkedvesebb királynőnk SISI szobra mellette kapott helyet.

A VÁROS ÉLÉSKAMRÁJA A PIAC

VÁROSHÁZA

Eljutottam végre CRISTIANO RONALDO DOS SANTOS AVEIRO -hoz, legkedvesebb focistámhoz, akit – talán nem csak itt a szülőföldjén – a világ legjobb játékosának tartanak. Kezet szoríthattam vele, legalábbis a szoborral.

Hogy milyen nagy tiszteletben tartják szülőföldjén, azt most itt megtapasztalhattam.

Olyan tömeg vette körül a szobrot, hogy alig tudtam hozzá férni legalább egy kézfogás illetve egy fotó erejéig.

A PESTANA és CR7 előkelő hotelben résztulajdonos.

Ide építették, közvetlen a szálloda mellé a RONALDO MUZEUMOT, ahol bemutatják az összes relikviáit.

Az óceánjáró hatalmas hajók egymás után érkeznek a PESTANA kikötőjébe. Szívesen, nagy élvezettel elszopogattam a sörömet, ilyen csodálatos látványok mellett. Érkeznek ide a virágos szigetre a vendégek a világ minden részéről.

Valahányszor tenger, óceán partokhoz utazom, a legkedvesebb tartózkodásom evés vagy ital fogyasztása céljából, azt a helyet keresem meg mindig, amelyik legközelebb van a vízhez, vagy éppen a víz fölött van.

Estére szárazföldi programot szerveztem. Születésnapi előeste!

Restaurante Tipico-ba Folklór műsor és vacsora, ahonnan eljöttek értem a hotelembe, majd a program után vissza is szállítottak. Precíz német szervezés!

Haza felé ilyen látvány fogadott. Kivilágított hegyoldal!

Születésnapi vacsorához előre foglaltam interneten asztalt a MOZART RESTAURANT – ba. Elegáns étterem, korhű berendezésekkel, Mozart zene mellett. Finom vacsora, előzékeny, udvarias kiszolgálás.

Mivel az asztal foglaláshoz regisztrálnom kellett, a csinos, fiatal üzletvezető Krisztina felfigyelt a születésnapi dátumomra, ezért felkérte a séfet, hogy készítsen egy meglepetés tálat a vacsorámhoz. Ezt észre vette a nemzetközi vendég sereg, azonnal jöttek gratulálni, koccintani.

Felejthetetlen élményben volt részem 87.-ik születésnapi vacsorámon.

Meggyőződtem arról, hogy igazuk van azoknak, akik azt állítják, hogy a világ legszebb szigete, az ATLANTI ÓCEÁN VIRÁGOS KERTJE: M A D E I R A!

Tisztességes, szorgalmas nép lakja a szigetet.

Tisztelik, szeretik a természetet, s mindent elkövetnek azért, hogy minél szebb legyen a környezetük.

Nem találni a szigeten egyetlen négyzet centimétert sem, amelyik ne lenne megművelve. A növények, virágok megszámlálhatatlan változatossága minden elképzelést felül mul. Gondosan ügyelnek a rendre, a tisztaságra!

Javasolnám minden nációnak, menjenek el, szerezzenek tapasztalatot, s kövessék a jó példát! Már csak ezért is volt érdemes ott töltenem a születésnapomat.

Gazdagabb lettem rendkívül sok tapasztalattal, amit szívem szerint szívesen megosztanék másokkal.

(Az úti élmény beszámolómból kimaradt sok fotó megtalálható: www.kisshajos.huGALÉRIA rovatában)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Holnaptól 46. UTAZÁS KIÁLLÍTÁS
2024. február 22-25. között Az Utazás kiállítás a látogatói igényeknek megfelelően megújul, interaktív programokkal egészül ki, amelynek köszönhetően…

További cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem megfelelő orvostechnikai eszközök behozatalát hiúsította meg, ezzel védve a hazai piacot az állampolgárok életé…