2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Ha Miskolcra jössz, több napra tervezz!

Aki azt mondja, hogy a Diósgyőri váron, az Avasi kilátón és az Ellipsumon kívül nincs ma Miskolcon látnivaló, az vagy nem ismeri a várost, vagy nem szereti. Ezek a turisztikai attrakciók jelenleg nem látogathatók – kettő éppen fejlesztés alatt, egyben pedig garanciális javításokat végeznek -, de van a városban számos olyan vonzó desztináció, amiért érdemes idejönnie egy turistának. És jönnek is.

A belföldi forgalom éllovasai Siófok, Balatonfüred, Hajdúszoboszló, Hévíz, Zalakaros, Gyula, Eger, Miskolc, Bük – nem mi írtuk, hanem a turizmus.com. Ők sem hasraütésszerűen – nem úgy szoktak -, hanem KSH adatokra hivatkozva. Azt is megtudhatjuk: a fővárosi kerületek nélkül, csak a vidéki településeket nézve, Miskolc a 12. legnépszerűbb hazai település a kereskedelmi és magánszálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák adatai alapján. A rangsorban előttünk álló vidéki városok szinte kivétel nélkül fürdővárosok – jelentős külföldi vendégforgalommal – illetve a Balaton két leglátogatottabb települése előz csak meg minket. A számokból az is kiolvasható, hogy a belföldi turisták körében a nyolcadik leglátogatottabb vidéki település Miskolc. Olyan ismert és jelentős vendégforgalommal rendelkező településeket tudtunk megelőzni, mint Győr, Nyíregyháza, Sopron vagy Pécs.

Szóval nincs mit szégyenkeznünk, még akkor sem, ha az idén nem tudjuk megmutatni a várat, az Avasi kilátót (ami azért látszik messziről is, és még így, a felújítás alatt is impozáns látványt nyújt) és az Ellipsumot. De az ideérkezők nem is hiányolják ezeket, hiszen a kínálat így is több napra kínál lehetőségeket. Gondoljunk csak a Szentháromság görögkeleti ortodox templom ikonosztázaira, amely Közép-Európában is egyedülálló. Vagy például az Avasi műemléktemplomra, a Deszkatemplomra, de igazi különlegesség a tapolcai Sziklakápolna.

Miskolc büszkélkedhet az első kőszínházzal, amely idén 200 éves, és nem túlzás azt mondani, hazánk legjobb vidéki teátrumai közt tartják számon. Így a színházkedvelők körében népszerű, így nem csupán a miskolci közönségnek vonzó, hanem más városokból is érkeznek, hogy láthassák a miskolci előadásokat.

Légvonalban csak pár száz méterre található a Herman Ottó Múzeum – sétálva sem sokkal hosszabb -, ahol értékes műkincseket láthatunk. De a színházhoz egész közel, a Kossuth utcában látogatható Bató Eszter szobája, és a Déryné utcában a Színészmúzeum. Ez utóbbiban is van mit megmutatnunk, hiszen Miskolcról indult a Latabár-dinasztia, itt játszott Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, és híressé vált szerelmük is Miskolcon kezdődött.

Fürdők terén sem állunk rosszul, még úgy sem, hogy az Ellipsumban még munkálatok zajlanak, így zárva van. De valljuk be, a Miskolctapolca Barlangfürdő olyan kivételes élményt nyújt, amely a belföldi turisták mellett sok külföldit is „hívogat” Miskolcra. Joggal nevezhetjük a miskolci turizmus egyik zászlóshajójának, nem véletlen, hogy tavalyi bezárásának hírére egy emberként mozdultak meg a miskolci szállásadók, vendéglátósok.

Aki aktív kikapcsolódásra vágyik, csónakázhat a Hámori-tavon – festői környezetben -, ellátogathat a Lillafüredi Libegőparkba, a miskolctapolcai kalandparkba, gokartozhat az Avalon Parkban, megnézheti a Szent István- és Anna-barlangot, felsétálhat a Zsófia-kilátóba, sétálhat a Lillafüredi Függőkertben és kerékpározhat, hiszen ma már több kilométernyi erdei kerékpárút hálózza be városunkat.

Ne feledkezzünk meg persze az Avasról, a belvároshoz közeli turisztikai attrakciónkról. A főtértől alig pár lépésre a történelmi Avas ódon utcáin találjuk magunkat, ahol az utcáról nyíló pincék hétről-hétre megtelnek élettel. Ma már elmondható, hogy változatos boros, gasztronómiai programokat kínál itt a város, újra élet van az évtizedek alatt elfeledett avasi pincesoron. És, ha az Avason maradunk, akkor a Horváth-tető is kiváló program, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…