2024. 05. 26. vasárnap

Evelin, Fülöp
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF
 • Főoldal
 • »
 • Utazás
 • »
 • A magyar fiatalok utaznak leginkább kulturális élményekért

A magyar fiatalok utaznak leginkább kulturális élményekért

Kiwi.com régiós kutatás: miért utazunk?

A régió országaihoz hasonlóan a magyarok is legfőképp azért utaznak, hogy felfedezhessenek egy idegen kultúrát, de mi sokkal inkább kerekedünk fel az országhatáron túlra pusztán a turisztikai látványosságok miatt is. A Kiwi.com reprezentatív kutatásából kiderül az is, hogy hazánk fiataljainak a legnagyobb a kulturális éhsége, egy kiállítás, koncert kedvéért ők utaznak leginkább külföldre.

A vezető cseh utazási technológiai vállalat keresési és foglalási adatai is azt mutatják, hogy az elszálló infláció ellenére az utazási vágy töretlen. A Kiwi.com kíváncsi volt arra, hogy mi hajt minket leginkább, mik a legfőbb motivációs tényezőink az utazás terén. Reprezentatív kutatásukat Magyarország mellett Csehországban, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában is elvégezték azok körében, akik az elmúlt hat évben legalább kétszer jártak külföldön.

Ezért utaznak a magyarok:

 • 59% azért, hogy megismerje a helyi kultúrát, a helyiek életét, nyelvet tanuljon/gyakoroljon, és éppen ezért sokan felkeresnek helyiek által ajánlott éttermeket, kocsmákat, rendezvényeket
 • 43% városnézésre vágyik, így főképp turisztikai látványosságokat, történelmi helyeket látogat meg és nem igazán keresi a helyiekkel való interakció lehetőségét
 • 30% a kalandokat keresi, szeretne megismerni más utazókat is
 • 25% kulturális programokért utazik, azaz múzeumokat keres fel, kiállításokat néz, koncertekre, fesztiválokra megy
 • 24% családtagokat vagy barátokat látogat
 • 14% pihenni szeretne, nem igazán érdeklik sem a látnivalók sem a helyi kultúra
 • 8% sporteseményekre megy akár nézőként akár résztvevőként

A kutatási eredmények kapcsán Eliška Řezníček Dočkalová, a Kiwi.com ügyfélélményért felelős igazgatója elmondta, hogy „az emberek leginkább egy másik ország kultúrájának felfedezése miatt szelik át az országhatárokat és azért, hogy nyelvet tanuljanak. Ez minden vizsgált országban nagyobb motivációval bír, mint pl. a turisztikai látványosságok, történelmi helyek megtekintése. Az összesített adatok azt mutatják, hogy a magyarok az átlagnál (39%) jóval inkább utaznak kimondottam városnézés miatt”.

A legtöbben szeretnének tehát belekóstolni abba, hogy milyen lehet az adott desztináción élni. Nem meglepő módon az ez iránti vágy az életkor előrehaladtával csökken. Magyarországon a legmagasabb arányban a fiatal felnőtteket motiválja a helyi kultúra felfedezése, közel kétharmaduk utazik ezzel a céllal. Az azonban már meglepő, hogy minden vizsgált országban magasabb erre az igény a nők körében. Olyannyira, hogy ez pár országban, így Magyarországon is szignifikáns eltérést hoz. Sőt, a magyar nőknél (62%) csak a lengyel nőket (63%) motiválja még inkább utazásra az, hogy felfedezzék a helyi kultúrát, a helyiek életét. A magyar férfiak 55%-a jelölte meg ezt motivációként.

A kutatás alapján a régió vizsgált országai közül a magyar fiatalok kulturális éhsége a legmagasabb. A fiatal felnőttek jellemzően innen utaznak kifejezetten azért, hogy kiállításokat nézzenek, koncerteket hallgassanak. Tízből három 18-29 év közti jelölte meg ezt motivációs tényezőként.  Konkrétan család- és barátlátogatási céllal a magyarok a régiós átlagnál (27%) kisebb arányban utaznak. Ez az érték a románok körében kiugróan magas, 35%-uk utazik azért, hogy felkeresse szeretteit.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek