2024. 05. 26. vasárnap

Evelin, Fülöp
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Utazás
  • »
  • A kirándulóknak és a turistáknak előnyösen változnak a menetrendek

A kirándulóknak és a turistáknak előnyösen változnak a menetrendek

Június 16-tól változik az országos autóbuszmenetrend, június 19-től pedig a vasúti is. Akik turisztikai célból veszik igénybe a tömegközlekedést, azoknak feltétlenül érdemes áttekinteni az új menetrendeket.

Főleg a Bükkbe, a Vértesbe és a Gerecsébe utazóknak bővül az utazási lehetősége, de a Balaton felvidék és a Zemplén is könnyebben elérhetővé válik. Az alábbiakban természetjáró szemmel átnéztük a seregnyi változást és módosítást, ebben segítségünkre volt Ács Balázs, a KTI Közlekedéstudományi Intézet integrált közlekedési vezetője.

Hegyvidékenkénti bontásban az alábbiakat ajánljuk a turisták figyelmébe!

Kőszegi hegység

A Szombathely-Kőszeg vasútvonalat felújítják, ezért a nyáron itt vonatpótló buszok járnak.

Balaton felvidék

Lényegesen sűrűbben járnak az autóbuszok, és jobban csatlakoznak a vonatokhoz elsősorban a Révfülöp-Köveskál-Szentbékkálla-Káptalantóti-Tapolca vonalon, a  Badacsonytördemic-Szigliget vasútállomás és Szigliget között, valamint Zánka és Nagyvázsony között (utóbbi esetben csak csütörtöktől vasárnapig)

Bakony

Veszprém-Zirc-Győr között nyáron minden nap kétóránként járnak a vonatok, mindkét végállomáson  jó csatlakozásokkal.

Vértes

A Budapestről 8:35-kor Mórra induló buszjárat érinti az eddig nehezen elérhető Gántot és Csókakőt is. A járat arra is jó, hogy ha valaki az autóját Gánton hagyja, a busszal át tud menni Csókakőre és vissza tud túrázni. (Ez eddig jellemzően  hosszú átszállási időkkel volt csak megoldható)

Gerecse

Javul Péliföldszentkereszt elérhetősége. A budapesti Moszkva térről hétvégén 6:30-kor Nagysápra induló 787-es jelzésű elővárosi busz – utazási igény esetén – Péliföldszentkereszten át Bajótig közlekedik, tehát akár reggel 8 után nem sokkal neki lehet vágni a Gerecsének. Aki később kelő, annak a Nyugatiból 7:51-kor induló vonattól lesz csatlakozása Dorogon (9:07-kor) Péliföldszentkereszt felé (ez is csak hétvégén!). De figyelem, a Nyugati pu július közepéig be lesz zárva, Dorog felé Újpesten érdemes felszállni. Délután Péliföldszentkeresztről is indul új járat (hétvégén) 16:43-kor Nyergesújfaluba, onnan a 10-as úton már könnyen tovább lehet utazni.

Börzsöny

Vác és Diósjenő között hétvégén sűrűbben járnak a vonatok. Még nem egész nap óránként, de a 3 órás vonatmentes időszakok megszűnnek.

Cserhát

Hollókőről a közvetlen budapesti busz (ami Felsőtold-Alsótold-Bableves csárda útvonalon közlekedik) nyáron munkanapokon egy órával korábban indul (14:05-kor), viszont hétvégén továbbra is 16:05-kor. A Bableves csárdához közeli megállóhelyről (Kozárd, nagymezői elágazás) munkanapokon 14:19-kor, hétvégén 16:19-kor. Odairányban, Budapest, Stadionoktól Hollókőre változatlanul 8:40-kor indul, buszjárat, nyáron minden nap, ősztől csak hétvégén.

Balassagyarmaton vasárnap délelőtt 10 órakor a „0 perces rizikós átszállás” helyett 5 perc csatlakozási idő lesz a Budapestről érkező busz és a Cserhátsurány (Herencsény) felé menő járat között.

Szombaton egy Felsőpetényből Vácra induló járat betér Ősagárdra, onnan 16:18-kor indul tovább, ez egy Naszály-megmászás után jól jöhet.

Mátra

Itt már decemberben változott a menetrend, jobb eloszlásban járnak a budapesti buszok, késő este is jön Sirok-Parád-Mátraháza felől járat. A nyári újdonság a kerékpárszállítás lehetősége egyes járatokon.

Bükk

Talán a legnagyobb újdonság, amit sok természetbarátnak könnyítheti meg az eljutását, hogy (3753-as vonalszám) lesz menetrend szerinti buszjárat Miskolcról Bánkútra. Egyelőre csak nyáron és hétvégén. A Tiszai pályaudvarról 8:40-kor, az első Budapest felőli IC vonattól csatlakozva indul, Délutáni forduló is van 16:10-kor jön le a hegyről.

A Bükk fennsíkhoz közeli útvonalon az Eger-Lillafüred-Miskolc buszjárat is jelentősen változik. Egyrészt bővülnek a közlekedési napok, mert immár egész évben közlekedik szombaton is (és persze vasárnap is), másrészt közvetlenül Budapestről indul (A 1053-as menetrendi mezőben 6:35-kor). Délután visszairányban is Miskolc-Lillafüred-Eger-Budapest útvonalon közlekedik, nyáron 20:15-re, a téli időszámítás szerint pedig 18:15-re érkezik meg Budapestre.

Nyáron a Lillafüred alatti Hámorban át lehet szállni az új bánkúti járatról erre a Bükk-hegységet átszelő budapesti buszra (16:51-kor) ez könnyebbség lehet azoknak, akik Bánkútra nyugatról másztak fel, és oda szeretnének lejutni is.

Szilvásvárad-Szalajkavölgyből az utolsó vonat kicsivel később, 18 órakor indul, így a kisvasúttól is elérhető.

Zemplén

Regéc-Boldogkőváralja térségben javulnak a vasút-busz csatlakozások, és a túrázók számára kedvező változások vannak.

Vasárnap a Regécről 16:05-kor Novajidrány, vasútállomásra induló járat 30 perccel korában indul, és IC vonathoz csatlakozik. Egyúttal tavasztól őszig vasárnap új járat is indul 17:55-kor Regécről, Novajidrány, vasútállomásra, az utolsó budapesti IC-hez csatlakozva.

Tavasztól őszig szombatonként új járat indul Regécről 17:21-kor, Boldogkőváralján át Encsre, ahova 18:30-kor érkezik meg, az utolsó budapesti IC-hez csatlakozva.

Magyarán, tavasztól őszig szombat-vasárnap este is haza lehet jutni az Arka patak völgyéből, akár Budapestre is.

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek