2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Napelem a világítástechnikában

A napelem modern világunk egyik legpraktikusabb találmánya. A nap energiájának felhasználása következtében hűthetünk, fűthetünk vagy akár világíthatunk is. A napenergia felhasználású eszközök teljesen költségmentesen üzemeltethetőek. A leghétköznapibb és a legtöbbek által is elérhető napelemes megoldásokat a kültéri lámpákban találjuk meg.

Modern lámpák

A LED technológia megjelenésének köszönhetően korábban elképzelhetetlen ajtók nyíltak meg a világítási megoldásokban. A régebben elérhetetlen alakváltozatok és színek kavalkádjai napjainkban már természetesen üzemelnek lámpaként. Mára a lámpa a szükséges fény mellett egy helyiség alap dekorációs eleméül szolgál. Nincs ez másként külterületen sem. Egy jól megválasztott és elhelyezett lámpával a megszokott hátsó kertet, udvart vagy teraszt is újjávarázsolhatjuk.

Napelemes megoldások

Megjelenésben is rendkívül változatos képet mutatnak a napelemes lámpák. Ezek a modellek kivétel nélkül a LED technológia felhasználására épülnek. Ennek következtében fogyasztásuk egyébként is elenyésző lenne. A hab a tortán, hogy a napelemnek köszönhetően ez egyszerűen kinullázódik. Tehát a lámpák vételára lesz az egyetlen költségünk, mivel üzemeltetésük nem kerül semmibe. A lámpákba beépített napelemek a begyűjtött fényt árammá alakítják, amelyet a bennük elhelyezett akkumulátorban tárolnak. A sötét órákban pedig az előre beraktározott energiából üzemelnek, amelyet a beépített fényérzékelő vezényel. Automatikusan érzékeli a naplementét, ilyenkor felkapcsol, majd napfelkeltekor kikapcsol. Így a fel-le kapcsolgatástól is megkímél bennünket.

Csillagszórók a kertben

Nemcsak a szeretet ünnepén, de különböző jeles napokon is előszeretettel használjuk a csillagszórókat. Mindenki imádja nézni, kár, hogy olyan gyorsan vége van. Ez az a fényjelenség, amelyben folyamatosan képesek vagyunk gyönyörködni. A LED előtt ezt lehetetlen lett volna megjeleníteni a hagyományos technológiákkal. Mára mind a beltéri, mind a kültéri dekorációs világítások termékpalettáján megtalálhatóak a csillagszórók.

A kültéri világításmegoldások a napelemmel rendkívül jól megférnek. A lámpák elhelyezését tekintve csak arra kell ügyelnünk, hogy azok ne kerüljenek árnyékos helyre. Fantasztikus lámpakivitelek vannak az aprócska megoldásoktól a nagyobbakig. Már egészen nagy változásokat lehet elérni a földbe szúrható lámpákkal is. A napelemes megoldások egészen a naplementétől a napfelkeltéig tündökölnek. Elősegítve ezzel a biztonságos közlekedést, és különleges hangulatot teremtve a kertben töltött órákhoz. Mivel egy lámpa működéséhez egészen aprócska napelem szükséges, így a lámpák árát tekintve is a hagyományos világítástechnikai kivitelekkel egy kategóriában maradnak./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek