2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Mű anyag-e a műanyag?

A Magyar Műszaki Értelmiség Napjához kapcsolódva rendezi meg június 5-én Anyagtudományi versenyét Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara. A korábbi éveket jellemző nagy érdeklődésre tekintettel harmadik alkalommal zajló verseny ezúttal a polimerek világába kalauzolja az ország középiskolásait „A polimerek világa, avagy mű anyag-e a műanyag?” címmel.
Harmadik alkalommal rendezi meg Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara a középiskolás csapatoknak szóló Anyagtudományi Versenyt, melynek célja az anyagtudományok, illetve a Műszaki Anyagtudományi Kar képzési repertoárjának népszerűsítése a középiskolás korosztály körében. Az ország teljes területén a középiskolákat célzottan felkeresve és megszólítva, minden évben különböző szakterületeket felölelő témában hirdeti meg a kar a többfordulós tanulmányi versenysorozatot.
Az első fordulóban a versenyre jelentkező csapatokat (2-5 fő diák, 1 fő felkészítő tanár) tesztkérdéseket tartalmazó feladatsorral szűrjük meg, majd a második fordulóba jutó csapatok a verseny adott szakterületén önállóan választott témában dolgozatot készítenek a szakirodalom vonatkozó részének feldolgozásával, valamint saját kreatív tevékenység dokumentálásával. A verseny ezen részében a csapatok tetszés szerint akár valós produktumot készíthetnek, akár tényeken alapuló fikciós jellegű tanulmányt írhatnak. A dolgozatokat a Műszaki Anyagtudományi Kar oktatóiból álló zsűri rangsorolja, és 10 csapatnak adja meg a lehetőséget, hogy a Miskolci Egyetemen rendezett döntőben powerpointos előadás keretében bemutathassa a pályaművét.
A miskolci döntőbe – a teljesség igénye nélkül – székesfehérvári, veszprémi, kazincbarcikai, debreceni vagy éppen budapesti középiskolák csapatai kerültek be. A csapatok korosztálya rendkívül változó, vannak kilencedik osztályos diákok, és végzős tanulók is. A döntőn a Műszaki Anyagtudományi Kar Polimermérnöki Tanszékének oktatói látványos kísérleteket fognak bemutatni, majd ezekhez kapcsolódó tesztkérdéseket kapnak a csapatok. A döntőn kerül meghirdetésre a következő évi Anyagtudományi Verseny is, melynek témája az archeometallurgia.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek