2024. 05. 22. szerda

Júlia, Rita
1 EUR 388 HUF
1 GBP 456 HUF

Milyen operációs rendszert válasszunk?

Az operációs rendszerek jelentik a számítógépek lelkét. Enélkül nem tudjuk kihasználni a digitális világban rejlő előnyöket, ezért nélkülözhetetlenek, akár otthoni használatban lévő gépekről, akár céges alkalmazásról van szó.

Milyen operációs rendszerek közül érdemes válogatni?

Ebben a kategóriában élen járnak a Windows termékek, de az első példányok már az 1970-80-as években megjelentek. A Windowsnak több népszerű verziója is van, mint például a 95, ami először ért el az átlagemberekhez, de emellett ott van a 98, az XP, a 7 és a jelenleg egyik legnépszerűbb 10 is.

Miben különbözik a Windows 10 Pro és Home?

Még mielőtt rátérünk a két operációs rendszer összehasonlítására, fontos leszögezni, hogy mindig megbízható forrásból vásároljunk, kizárólag jogtiszta termékeket. Szerencsére ma már több ilyen platform is van. A Szoftver24.hu-nál több Windows operációs rendszer is elérhető.

Sokszor felmerül a kérdés új számítógép vásárlása vagy újratelepítése során, hogy melyik operációs rendszer lenne az ideális? Jelenleg az egyik legnépszerűbb és legfrissebb termék a Windows 10, amelynek két változata is elérhető: a Windows 10 Home és a Windows 10 Pro.

Az első kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, hogy a számítógépet milyen célra, milyen környezetben fogjuk használni. A Home verzió otthoni, magánhasználatra készült, míg a Pro változat egy ennél fejlettebb, elsősorban vállalatok számára készített operációs rendszer. Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy a Pro verziót nem használhatjuk otthon, viszont nem biztos, hogy szükségünk van rá.

A Home verziót bármikor továbbfejleszthetjük Pro változattá, ha rendelkezünk a megfelelő kulccsal. A Pro egyik legnagyobb előnye az otthonihoz képest, hogy fokozott biztonsági védelemmel rendelkezik. Például ott van a BitLocker szolgáltatás, ami titkosítja a teljes meghajtót, így a sebesség csökkentése nélkül tud megfelelő adatvédelmet nyújtani. Ez napjainkban egy nagyon fontos szempont, pláne vállalati környezetben, mivel hetente találkozunk a médiában újabb és újabb hackertámadással, ahol érzékeny adatok kerülnek ki a világhálóra.

Vállalati környezetben azért is előnyösebb a Pro változat, mert lehetőség van központosított frissítésre, azaz egy központi számítógépről, pár kattintással frissíthető a teljes PC park. A Home verziójú számítógépeket ezzel ellentétben egyesével, külön-külön kell frissíteni.

A hitelesített Windows 10 Pro

Ha új vagy használt számítógépet vásárolunk mindenképpen nézzük meg, hogy van-e rajta a hitelesítést jelző matrica. Nem elég, ha egy Windows 10 Pro van a PC-n, rendelkezni kell a hozzátartozó hitelesítéssel is. Ez garantálja, hogy jogtiszta forrásból származik az operációs rendszer, valamint a hosszú távú működésre is garancia. Szerencsére ilyet már több forrásból is szerezhetünk, ami együtt jár a Windows 10 Pro rendszerrel.

Nem elég, ha megvan a megfelelő rendszer, kell hozzá szükséges követelmények is fontosak. Ha a Windows 10-re esik a választásunk, akkor az alábbiakra kell felkészülni:

 

  • Processzor: 1 GHz-es vagy gyorsabb
  • RAM: 1 GB 32 bit, 2 GB 64 bit esetén
  • Tárhely: Minimum 20 GB
  • Videokártya: DirectX 9 kompatibilis

Döntsünk mindig megfontoltan, ha operációs rendszerről van szó!/X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek