q Milyen megoldások léteznek a fafelületek védelmére? - Royalmagazin.hu

2024. 05. 28. kedd

Emil, Csanád
1 EUR 383 HUF
1 GBP 450 HUF
 • Főoldal
 • »
 • Technika
 • »
 • Milyen megoldások léteznek a fafelületek védelmére?

Milyen megoldások léteznek a fafelületek védelmére?

A sokak által kedvelt, természetes rajzolatú fa nyílászárók, látszó épületszerkezeti elemek, burkolatok, bútorok anyaga ki van téve az öregedésnek és a kártevőknek, így gondoskodni kell az ápolásukról és a védelmükről.

A fafelületek védelmére alapvetően kétféle megoldás létezik, a pigment- és színezékmentes lakkozás, illetve a színt adó mázolás, pácolás vagy lazúrozás. Bármelyiket is választja, akár nyers, akár már kezelt fára, a festés, lakkozás előtt a felületet elő kell készíteni a tartósság érdekében.

A természetes fafelületek szépsége

A fa nemcsak kedvező épületfizikai tulajdonsága miatt kedvelt építőanyag, hanem szépsége miatt is népszerű. Azonban mind kültéren, mind beltéren védelmet igényel épsége és esztétikus kinézete megtartása érdekében. A Festékpalota.hu favédelemre alkalmas termékei minden igényt kielégítenek, ha a fa felújításáról vagy a nyers fa kezeléséről, pácolásáról, lazúrozásáról vagy lakkozásáról van szó.

A színezékmentes fakezelők mint a lakk, illetve a színt adó vékonylazúrok és a pácok láttatni engedik a fa felületi struktúráját akkor is, ha színt adnak a felületnek.

A lakkbevonat kedvező tulajdonságai

A színtelen lakkbevonat alatt láthatóvá válik a fa természetes színe, erezete, ezért sok esetben alkalmazzák ezt a felületkezelési eljárást. Azonban csak olyan minőségű és fajtájú faanyagokra célszerű lakkréteget felvinni, amelyek felülete jellegzetes, szép erezetű és színhatása kellemes. Minden egyéb esetben pigmentált festékbevonat javasolt a fa védelmére, az egyenetlenségek takarására.

Színtelen lakkozást alkalmazhatunk nyílászáró szerkezeteken, fal- és padlóburkolatokon, kül- és beltéri lépcsőkorlátokon, faházak burkolatain, bútorokon. A lakkozás is előkezelést igényel, pórustelítő anyagok felvitelét, valamint alapozást.

A lakk rétegszáma és a lakkozott felületek tartóssága szorosan összefügg. A lakk alapvetően nem itatja át a teljes faanyagot, hanem felületi védőréteget képez.

Hogyan lakkozzon?

A lakk típusa a lakkozandó felület függvénye, ugyanis más lakkot kell alkalmazni például egy járófelületre és mást egy bútorra, illetve már a felületek tervezésnél a megfelelő igénybevételre, illetve mind színben, mind erezetben kell a faféleségeket kiválasztani.

Annak érdekében, hogy sima és tartós legyen a felvitt lakkréteg, szigorúan be kell tartani a gyártók előírásait, a műveletek sorrendjét:

 

 • Előkezelések: pórustömítés, illetve pórustelítés, amelynek anyaga a fa típusától függ, illetve pácolás, fehérítés
 • Csiszolás, portalanítás
 • Beeresztés
 • Csiszolás, portalanítás
 • Első lakkréteg: A felületet védő lakk lehet matt, selyem- vagy magasfényű, attól függően, hogy milyen hatást szeretne. Járófelületekre kopásálló lakkot javasolt felvinni.
 • Csiszolás, portalanítás
 • Második lakkozás, amelynek anyaga, rétegvastagsága azonos az első lakkozás anyagával

Mivel a kezeletlen fa nagyon sérülékeny, nedvszívó, emiatt deformálódásra hajlamos, a felületét meg kell védeni vagy lakkozással vagy festéssel./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek