2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A cseperedő cica etetése – mikor és hogyan válts juniorról felnőtt eledelre?

A cseperedő cica etetése – mikor és hogyan válts juniorról felnőtt eledelre?

Cicás gazdiként a legjobban kedvenceden veheted észre az idő múlását: hisz mintha csak tegnap lett volna, hogy hazavitted ezt a félénk, apró szőrgolyót, mostanra pedig egy kifejlett, szépséges, büszke macska vált belőle. 

Ha doromboló lakótársad immár közeleg a felnőttkor küszöbéhez, akkor ideje lesz lassan a tápváltásnak is. Ezzel a témával kapcsolatban hoztunk most neked pár megszívlelendő tanácsot.

Mikortól tekinthető egy cica felnőttnek?

A dolog egy kicsit becsapós, ugyanis a cicák nagyjából fél éves korig meglepő gyorsasággal nőnek, és hat hónaposan már szinte felnőttnek néznek ki, ám a fejlődés csak egy éves korban fejeződik be.

Tehát egy 6-12 hónapos kor közötti cica még bőven “kamasznak” számít, így ilyenkor még bátran adhatsz neki junior tápot. A Petgurunál kapható Happy Cat tápok között ebből is többféle ízesítésűt találsz, így igény szerint variálhatod az állat étrendjét.

Amikor viszont a macska eléri az egy éves kort, kifejlettnek tekinthető. Ekkor a tápanyagigénye is megváltozik, így az étrendjét is korrigálni kell. Célszerű átállni a felnőtt macskáknak való eleségre, de fontos, hogy ezt fokozatosan tedd!

Egyrészt lehet, hogy a cicának nem nyeri el a tetszését a hirtelen váltás, és finnyáskodva felhúzza a bajszát az új eleség láttán, másrészt ha el is fogyasztja, előfordulhat, hogy emésztési problémák lépnek fel.

Mindez viszont elkerülhető, ha az átállást apró lépésekben valósítod meg. Az első napokban még csak egy kevés felnőtt eleséget keverj a junior táphoz, majd 2-3 nap elteltével már próbálkozhatsz a fele-fele aránnyal.

Ha minden jól megy, szintén 2-3 nap múltán már csak az eledel negyede álljon junior tápból, végül teljesen hagyd el a kölyöktápot. Mindez nagyjából 1-1,5 hetes időintervallumot ölel fel, légy türelmes, nem érdemes kapkodni!

No de milyen legyen az a bizonyos felnőtt táp?

Szerencsére kínálatból nincs hiány, arra viszont ügyelj, hogy kizárólag prémium eledelt, például a már említett Happy Cat termékek valamelyikét válaszd! Egy-egy márkán belül pedig a cica ízlése és életmódja a döntő.

Ha a macskád például 100%-ig szobacica, és keveset mozog, akkor az Indoor eledel jó választás, hiszen csökkentett energia- és zsírtartalommal rendelkezik, így elkerülhető a cica elhízása.Emellett az ürülék szagát mérséklő jukka kivonat is található bennük. Ivartalanított macskáknak pedig a Sterilised jelzésű táp a legjobb alternatíva, hiszen nekik a hugyutaikra fokozott figyelmet kell fordítani. Ezért gyakran vörösáfonya kivonat és foszfor mennyiség található bennük, a csökkentett kalória tartalom mellett.

Mit tegyél, ha kedvenced ételallergiás?

Sajnos előfordulhat, hogy a tápváltás során kiderül, hogy a macska allergiás valamilyen összetevőre. Szerencsére erre is van megoldás, ugyanis léteznek olyan hipoallergén tápok, melyek nem tartalmazzák a leggyakoribb allergizáló tápanyagokat, így probléma nélkül adhatóak.

Mindazonáltal az ételallergia ingoványos talaj, így ha gyanús tüneteket tapasztalsz, mindenképp konzultálj az állatorvossal, aki segít kideríteni, hogy pontosan milyen összetevőt nem tolerál kedvenced szervezete, valamint tanácsokat is ad az etetéssel kapcsolatban./X/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek