2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Mikor használj hideg fényű izzót?

Vannak olyan esetek és tevékenységek, amelyek megkövetelik a hideg fényű izzó használatát. Igen ám, de nem mindenki tudja, mit takar ez a kifejezés, mi a jelentősége, hol és hogyan kell az ilyen izzót alkalmazni. Nekik jelenthet segítséget a következő írás.

A hideg fényű izzóra is nagy szükséged lehet

Sokak számára nem jelent különösebb fejtörést, hogy milyen izzót vásároljanak: nemes egyszerűséggel csak a teljesítményét nézik. Ha új izzó kell az éjjeli lámpába, a konyhai függesztékbe vagy a nappaliban található mennyezeti lámpába, csak leemelik a bolt polcáról az izzót és már mennek is tovább.

Aztán sokszor már csak otthon szembesülnek a ténnyel, hogy nem jól választottak, mert a kérdéses izzó nem úgy funkcionál, ahogy azt várták. Mintha csak Murphy-törvénye kelne életre: vagy túl erős (éjjeli lámpába hideg fényű izzó kerül), vagy túl gyenge (alig lehet látni) a fény. Egyiket sem tanácsos túl sokáig elviselni, mert annak az egészségedre is káros hatásai lehetnek.

Ki hinné, hogy a hideg fényű izzó még a közérzetedre is hatást gyakorol?

Biztosan hallottál már arról, hogy a fényeknek mekkora szerepe van a szervezet bioritmusának koordinálásában. Fontos élettani folyamatok zajlanak a hormonháztartásban, befolyásolja a hangulatot és a közérzetet. Kiválóan prezentálható mindez azzal, hogy azok az emberek, akik napsütötte helyeken élnek vagy dolgoznak, lényegesen kiegyensúlyozottabbak, jobban tudnak aludni, és nem hat rájuk akkora erővel a stressz.

Sötétedés után alapvető, hogy a fényt mesterséges fényforrásokkal pótold, de amellett, hogy a sötétség megszüntetésére törekedsz, figyelned kell a fény minőségére is. A hideg és a meleg fény ugyanis másképp hat majd rád.

Fénytípusok és fényforrások

Egy szoba hangulatát teljes mértékben meg tudja változtatni a megvilágítás mikéntje, ezért fokozottan ügyelned kell arra, hogy hova, mit választasz. A színhőmérséklet a belső rend mellett nagymértékben befolyásolja a hatékonyságodat is.

A belsőépítész a munkája során négy főbb fénytípust különít el:

 

  • Az ambiens fényt, ami az egész helyiségben egyenletesen oszlik el és általános megvilágítást garantál.
  • Az accent megvilágítást, ami kiemeli az adott szoba egy pontját, ezzel romantikus hangulatot teremtve.
  • A funkcionális fényt, ami biztosítani fogja azt a fényt, ami a munkához, olvasáshoz, tanuláshoz kell.
  • A dekoratív megvilágítást, ami mintegy kiegészíti a szoba stílusjegyeit.

Mi a különbség a meleg és hideg fény között?Színhőmérséklet szerint egy fényforrás lehet:

 

  • Meleg fehér fényű – a színhőmérséklet itt 2700-3000 Kelvin. Ilyet használj a nappaliban, az étkezőben, a hálószobákban.
  • A középfehér fényű (természetes fény) – a színhőmérséklet itt 3000 Kelvin és 4000 Kelvin között van, ami a munkafelületek megvilágításához kell.
  • Hideg fehér fényű – a színhőmérséklet 4000 Kelvin és 6000 Kelvin között van. Erős és nagyon világos, ezért optimális környezetet teremt a munkához.

A hideg fényű izzó tehát a munkához, tanuláshoz, olvasáshoz a legjobb. Ha pihenni szeretnél, akkor semmiképpen ne válaszd! /X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…