2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Ismerkedjünk meg a high-end hangszedőkkel!

A hangszedő az analóg lemezjátszó egyik legfontosabb alkatrésze, hiszen ez a pici kis eszköz tartalmazza a tűt, ami végigfut a lemez barázdáin. Ennélfogva a zene hangzását illetően óriási jelentősége van annak, hogy milyet használunk.

A minőséget és az árakat tekintve óriási a szórás a piacon, a “noname filléres” kategóriától kedve egészen az audiofil, milliós darabokig. Ez utóbbiak egy szűkebb szegmens igényeit elégítik ki, akik számára a zenehallgatás nem csupán egy egyszerű hobbi, hanem valóságos szenvedély.

Prémium eszközök Távol-Keletről

A kínai termékekkel kapcsolatban általában az kering a köztudatban, hogy silány minőségűek, nyomába sem érnek a prémium márkának. Nos, ez korántsem igaz minden esetben, elég például megnézni a Stream Audiónál kapható Skyanalog hangszedőket.

Az eszközöket gyártó cég 1999. óta a piacon van, eleinte csöves erősítőket és CD-lejátszókat gyártottak, majd átálltak a hangszedőkre. Ezeket mind a mai napig manufakturális körülmények között, kézzel állítják elő. Persze ez azt is jelenti, hogy nem képesek ipari mennyiségű terméket legyártani, de természetesen nem is ez a cél.

A hangszedőket a legnagyobb szakértelemmel és gondossággal, első osztályú alapanyagokból készítik, és még az ízléses csomagolásra is nagy hangsúlyt fektetnek – de ez a high-end szegmensben alapvető elvárás. A Skyanalog hangszedők mind MC, vagyis mozgótekercses rendszerűek.

Sok minden áll vagy bukik a hangszedőn

Egy profi zenehallgatásra szánt berendezés minden eleme kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy milyen lesz a hangzás. A hangfalak és az erősítők mellett a kábelezésnek is célszerű kiemelt figyelmet szentelni, ám ugyanennyire fontosak az olyan látszólagos apróságok is, mint a hangszedő.

Hiszen ha már egyszer eldöntöttük, hogy a modern digitális helyett analóg hangforrást használunk, és beszereztünk pár kiváló minőségű audiofil hanglemezt, akkor az a minimum, hogy gondoskodunk egy olyan hangszedőről is, ami segít kiaknázni a rendszerben rejlő lehetőségeket.

Az eszköz testét alkotó anyag, a benne lévő tekercsek, a tűszár és a tű (ez érintkezik közvetlenül a lemezzel) mind-mind fontos paraméterei a hangszedőknek. Nem véletlen, hogy a legmagasabb kategóriájú termékeket a mai napig kézzel készítik, valamint szigorú minőségellenőrzésnek vetik alá, hisz a a gyártók is jól tudják, hogy mekkora szerepük van a hangzást illetően.

Érdemes-e házilag cserélni a hangszedőt?

Amennyiben vásároltunk egy új high-end hangszedőt, jogosan merül fel a kérdés, hogy saját magunk szereljük-e be a lemezjátszóba. Nos, ez mindenképp megfontolandó, ugyanis a művelet közel sem olyan egyszerű, mint elsőre tűnik.

Nem csak annyiból áll, hogy betekerünk pár csavart, hanem mérések és próbák tömkelege vár ránk, ha pedig valamit rosszul csinálunk, jobb esetben kezdhetünk mindent elölről, rosszabb esetben károsodhat a lemezjátszó vagy a frissen vásárolt hangszedő is.

Ezért megfontolandó, hogy szakemberre bízzuk a cserét, aki rendelkezik speciális szerszámokkal és technikai tudással.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek