2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Hungarocell: a minőségi hőszigetelés alapja

A hungarocell, vagy más néven EPS (expandált polisztirol hab) közkedvelt homlokzati hőszigetelő anyag. A zárt celláiban levegő van, mely tartósan benne is marad, ennek köszönheti kiváló hőszigetelő képességét. Ebben a cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen tulajdonságai vannak.

 

A hungarocell fizikai tulajdonságai

 

Jól ellenáll a víznek, csak akkor vesz fel minimális mennyiségű nedvességet, ha nagyon hosszú ideig érintkezik vele. Ez azonban nem okoz problémát, mert egy helyesen kivitelezett homlokzati hőszigetelő rendszer esetén ez a helyzet nem áll fenn.

 

Nem tartalmaz egészségkárosító anyagot, így biztonságosan használható. Nagyon könnyű anyagról van szó, mely kedvező mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik. Önkioltó anyagnak számít, egy esetleges tűzeset esetén az EPS miatt garantáltan nem fog továbbterjedni a tűz. Ugyanakkor hangszigetelésre vannak sokkal jobb anyagok is a hungarocellnél. De ha szigorúan a hőszigetelést nézzük, akkor nem is ez a legfontosabb.

 

A hungarocell, mint hőszigetelő

 

Az EPS verhetetlen ár/érték aránya mellett a kiváló hőszigetelő képessége miatt is olyan elterjedt. Télen hatékonyan bent tartja a meleget, nyáron pedig könnyebb vele benntartani a hűvös levegőt.

 

Mint már említettük, egy könnyű anyagról van szó. Épp ezért könnyű mozgatni, egyszerű vele dolgozni. Alacsony önsúlyú, egyszerűen alakítható, méretre is szabható. Így tehát összességében elmondható, hogy nagyon könnyű vele dolgozni, nem igényel komolyabb fizikai energiabefektetést.

 

Nem csak emberre nem veszélyes anyagról van szó, a környezetre sem káros.

 

Sokan azon aggódnak, hogy olyan lesz tőle a ház, mintha műanyag zacskóval vettük volna körbe, pedig ez egyáltalán nem igaz! Egy szakszerűen kivitelezett fal esetén a benti nedvesség kb. 2-3%-a távozik kifelé. Ezt a mennyiséget pedig az EPS lapok is át tudják engedni magukon. Ennél több pára is távozik a házból, de nem így, hanem főleg a szellőztetéssel és a szabályozott légcserével.

 

Ha jól választjuk meg a hőszigetelés vastagságát, és odafigyelünk a rendszeres szellőztetésre, akkor elkerülhetjük a párásodást és a penészesedést. Ehhez viszont pl. a lábazat megfelelő szigetelésére is oda kell figyelnünk, hogy elkerüljük a felülete közötti hőmérsékleti különbséget.

 

Mire figyeljünk a felhasználás előtt?

 

Ha tehetjük, akkor mindenképp bízzuk szakemberre a kivitelezést. Bár egy akár magunknak is elvégezhető feladatról van szó. Azonban ha magunknak végezzük el, akkor pár dologra mindenképp érdemes odafigyelnünk.

 

Mielőtt belekezdünk a munkába, végezzünk portalanítást a megfelelő tapadás érdekében. Arra is figyeljünk, hogy semmiképp se legyen nedves a fal. Szóval ne egy kiadós esőzés után közvetlen kezdjünk bele a kivitelezésbe.

 

Fontos az is, hogy ne legyen túl egyenetlen a fal. Nagyobb egyenetlenség esetén (több mint 5-7 mm), ha pl. potyog a vakolat, alávakolással ki kell egyenlíteni az eltéréseket./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ezek most a legnépszerűbb motorok
Japán márkák a top 3-ban A jó idő beköszöntével kilőtt az érdeklődés a használt motorbiciklik iránt, és látszólag ebben a kategóriában kevésbé áré…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…