2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Technika
  • »
  • Hogyan válasszunk bejárati ajtót? Íme 3 fontos szempont, amit ajánlott figyelembe venni

Hogyan válasszunk bejárati ajtót? Íme 3 fontos szempont, amit ajánlott figyelembe venni

Megtalálni az ideális bejárati ajtót közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre gondolnánk. Az ajtóvásárlás ráadásul egy költséges, ugyanakkor hosszútávon megtérülő befektetésnek minősül, így a végleges döntés előtt mindenképp mérlegeljük az alábbiakat:

 

 

 

 

 

 

Az ajtó alapanyaga

 

Az első és legfontosabb szempont, hogy milyen anyagból készüljön a leendő ajtónk. Manapság 3 népszerű típus van, a műanyag, a fa és a fém. Természetesen mindegyiknek megvannak az előnyei és a hátrányai.

 

A fa természetes, bár kényes anyag, nem túl jó hő- és hangszigetelő, idővel deformálódhat, és biztonság szempontjából sem kiemelkedő. A műanyagot illetően hatalmas a választék a piacon, illetve általában ezeknek az ajtóknak az árfekvése a legkedvezőbb. Az évek alatt azonban a színük kifakulhat, a szerkezetük pedig elöregedhet. Mivel a műanyagból készült ajtók nem túl masszívak, ezért a betörők számára sem jelentenek túl nagy kihívást.

 

Az acél biztonsági ajtók viszont alaposan feladják a leckét az illetéktelen behatolóknak, ugyanis még célszerszámokkal sem egyszerű őket feltörni. Egy ilyen ajtó az előbbi típusokkal ellentétben valós védelmet ad, így amennyiben fontos otthonunk biztonsága, aligha akad jobb választás. Egyetlen hátrányuk a magasabb árkategória, de gondoljunk arra, hogyha kirabolnak, akkor az anyagi kár valószínűleg sokkal jelentősebb lesz, mint amennyibe egy biztonsági ajtó került volna.

 

Az ajtó megjelenése

 

Ahány ház, annyi stílus. Egy ideális otthon minden egyes részlete szemet gyönyörködtető a tulajdonosa számára, beleértve természetesen a bejárati ajtót is. Míg egyesek nem tudnának elképzelni tökéletesebbet egy egyszerű, fehér ajtónál, addig mások számára a nagy üvegfelületekkel ellátott, a famintás vagy épp a sötétebb árnyalatok a legcsodásabbak.

 

Sajnos azonban előfordulhat, hogy egyetlen üzlet kínálatában sem találunk olyan ajtót, mint amilyet megálmodtunk. Ezt a csorbát azonban könnyedén kiköszörülhetjük, ha egyedi bejárati ajtót készíttetünk!

 

A Nívó weboldalán található ajtótervező programmal teljesen személyre szabhatjuk leendő bejárati ajtónk megjelenését, a mintázattól kezdve a kilincsek stílusáig. A kész tervre pedig előzetes árajánlatot is kérhetünk, mely a helyszíni felmérés után pontosításra kerül. Az új ajtó természetesen nem csak küllemre, hanem méretben is egyedi lesz, így a beépítéshez nem kell majd falat bontani vagy toldani.

 

Az ajtó hő- és hangszigetelése

 

Egy bejárati ajtónál nem csak a biztonság és a megjelenés lényeges, hanem az is, hogy kívül tartsa a zajokat és hideget. Ezért a választás során nem hagyhatjuk figyelmen kívül az ajtó hő- és hangszigetelési tulajdonságait sem.

 

A döntés során gondoljuk végig, mi jellemzi a lakókörnyezetünket: zárt lépcsőházba vagy kültérre nyílik majd az ajtó? Máris nem mindegy, hogy hőhídmentes-e, illetve mekkora a hőátbocsátási tényezője. Egy csendes faluvégi utcában élünk vagy a ház előtt egy forgalmas főút halad? Hangszigetelés szempontjából közel sem mellékes./X/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …