2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Technika
  • »
  • Ha szigetelés, akkor bízzuk a feladatot szilikongélre!

Ha szigetelés, akkor bízzuk a feladatot szilikongélre!

A villanyszerelés során az egyik, ha nem a legfontosabb terület magának a szigetelésnek a biztosítása. Ehhez ma már számtalan eszköz és kiegészítő elérhető a piacon, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik megoldást fogjuk választani. Vannak szerencsére olyan megbízható termékek, mint a szilikongél.

A szilikongél: egy komponens, egy megoldás

Más néven szigetelő gél könnyedén beszerezhető napjainkban, például a Molker oldaláról. Ez tulajdonképpen egy olyan folyékony megoldás, amely igazán széles palettát biztosít a vízszigetelés, és egyéb védelmet igénylő csatlakozások, valamint áramkörök területén. Mivel ezek a szigetelők folyékony halmazállapotúak, a legkisebb résekbe, repedésekbe is bejutnak, ezzel megelőzve a levegő, víz és más szennyeződések bekerülését.

Továbbá arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szakembereknek is sokkal könnyebb egy ilyen eszközt használni. Nincs szükség az egyes komponensek külső keverésére, konkrétan azonnal alkalmazhatjuk őket a megfelelő felületen.

A gélek, zselék alkalmazása általában két fő lépésből tevődik össze. Néhány gélnél szükség van a helyszínen történő vegyítésre, és csak keverés után tölthetjük fel a szigetelésre váró áramkört vagy kötődobozt. A prémium szigetelő géleknél viszont ez a lépés teljes mértékben kihagyható, így nem lesz szükség többé keverőedényre, illetve nem kell felhasználás előtt elkészíteni egy speciális vegyületet. Azonnal ott lesz a kezünkben a palack, benne a kész szigetelőanyaggal, ami csak arra vár, hogy használatba vegyük.

A szilikongél főbb jellemzői

Egy nagyon rugalmas termékről beszélünk, amely akár részlegesen is alkalmazható, még a csomagolás felbontása után is több alkalommal, hogy maximálisan ki tudjuk használni a benne rejlő szigetelőanyagot. Zselészerű állagának köszönhetően célzottan is bevethető.

A szilárdulási ideje gyors: 23 fokon mindössze 12 perc. A dielektromos szilárdsága 25,5 kV/mm, a működési hőmérséklete pedig -60 és 200 fok között van. Fontos továbbá az is, hogy sem az anyaga, sem a használata nem veszélyes, nyugodtan alkalmazhatjuk védőfelszerelés nélkül is.

A gél színe halványkék, amit nyugodtan használhatunk villamos kötések, gyártásrobotika, vízi, ipari, távközlés, de akár házi barkács jellegű felhasználásra is. Még egy kicsit a számokról: a szigetelő tulajdonsága 0,6/1 kV-os feszültséggel rendelkező csatlakozások feltöltéséhez is teljes mértékben alkalmazható.

A szigetelés az elsődleges

Egy ilyen megoldás kiválóan ellenáll a pornak, nedvességnek, esőnek, állatoknak és rovaroknak, valamint más természeti elemeknek is. Továbbá, mindezeken felül még lángálló is. A vagyon- és életbiztonság szempontjából kihagyhatatlan kiegészítőről beszélünk, mivel a megfelelő szigetelés elengedhetetlen, ha vezetékelésről, villamos energiával kapcsolatos munkálatokról van szó./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek