2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Ezért kell a homokszűrő az öntözőrendszerbe

Az automata öntözőrendszereket azért szeretjük, mert nincs szükségük bébiszitterre. Mi nyugodtan magára hagyhatjuk, képes elvégezni helyettünk a munkát. Nem szükséges ott lennünk a közelében, hogy elindítsuk, leállítsuk. Dolgozhatunk, pihenhetünk és nyaralhatunk anélkül, hogy egy plusz teendő megzavarna minket.

Persze a rendszer is csak akkor működik jól, ha megfelelő alkatrészekkel és kiegészítőkkel van ellátva, máskülönben, ha homok kerülne a gépezetbe, megállna a tudomány. A következő cikkben most a homokszűrő szerepét szeretnénk hangsúlyozni.

A homokszűrő jelentősége

A speciális öntözőrendszereknek különleges szerepük van, ám csak akkor működnek hibátlanul, ha minden szükséges alkatrésszel el vannak látva. Az AutomataÖntözőrendszer.com szűrői között olyan minőségi homokszűrőkkel is találkozhatsz, amelyek képesek meggátolni, hogy a rendszerbe kerüljenek a kisebb vagy nagyobb szennyeződések. Ezek ugyanis eltömítenék, megrongálnák a rendszer elemeit, gondolunk itt a csövekre, a fúvókákra, a szelepekre.

Egyes szűrőtípusokat az épületek vízhálózatára is csatlakoztathatjuk, ily módon a vezetékes ivóvizet is megszűrik. A növények locsolásakor azonban nem kell ilyen mértékű szűrést biztosítani.

A homokszűrő elsősorban azért felel, hogy megakadályozza a lebegő szennyeződések lerakódását, illetve azt, hogy ezek eltömítsék a rendszert. Ezen praktikus kiegészítőnek köszönhetően elkerülhetjük, hogy az alkatrészek hamar meghibásodjanak.

A homokszűrő működéséről röviden

A vezetékes hálózati vízzel vagy a kútvízzel történő öntözésnek megvannak a maga veszélyei. Nem is gondolnánk például, hogy a homokszemcse mekkora károkat tud okozni a rendszernek. A vízhálózat csőrendszeréből is áramolhatnak ki olyan mikro és makro darabok, amiket ha nem szűrne ki a rendszer, akkor komoly problémákkal kellene szembenéznünk.

Rengeteg ember van, aki szerint a kútvíz sokkal jobb, mint a klóros víz. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a homokszemcsékkel ez esetben is meggyűlhet a bajunk! Éppen ezért, a szivattyú és a rendszer más elemeinek hosszú távú működése érdekében speciális szűrők alkalmazása ajánlott.

Milyen szűrőket érdemes beszerezni?

A különféle méretű szűrők más-más méretű szemcséket képesek kiszűrni, tehát számos lehetőséget tár elénk jelenleg az öntözéstechnikai piac kínálata. A szűrőbetét általában a szűrő azon kivehető része, amelyet tisztítani és cserélni is lehet.

Az automata öntözőrendszerek szűréséhez többféle szűrő nyújt segítséget. A vezetékes víz és a kútvíz szűrését a hálós darabok, míg a tavak vizének szűrését a lamellás változatok teszik lehetővé. A hálós szűrők kategóriájába sorolhatjuk a homokszűrőt, vagy más néven a hydrociklont.

Az automata rendszer tervezésekor tehát tisztáznunk kell, milyen alkatrészekből fog majd állni, s ebből nem maradhat ki a szűrő sem./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…