2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A robotlabortól a kincskeresésig

Kutatók éjszakája szeptember 24-én, Miskolcon és Sárospatakon
Az elmúlt évek sikerei után az idén is számos különlegességgel várja a kicsiket és nagyokat a Kutatók éjszakája Miskolcon és Sárospatakon. A nem mindennapi bemutató programok mellett több kvízjáték, vetélkedő és fotópályázat is színesíti a programot. Egy éjszaka a kutatásról, a tudományról, a szórakozásról – szeptember 24-én, pénteken ismét! Újra kinyílnak a Miskolci Egyetem laboratóriumai, s számos természettudományi kísérlet aktív résztvevőivé válhatnak az érdeklődők. Lesz kincskeresés, térinformatika, megismerhetjük az anyagok mikrovilágát, a láthatatlan információ terjedését, a mágneses lebegtetést, járhatunk vízen, fúrhatunk olajkutat. Mindezt számos társadalomtudományi és művészeti program is gazdagítja, s ki tudja, meddig sorolhatnánk még a tudomány világába kalauzoló izgalmas, egyéjszakás kalandunkat!

A rendezvényt két külföldi vendégprogram is gazdagítja: a Lengyel Természettudományi Múzeum munkatársa az egyetem díszaulájában pattintott kőeszköz készítésről tart bemutatókat, ezek szünetében pedig a vállalkozó kedvűek összemérhetik bűvöskocka-kirakó-tudásukat egy robottal, melyet az erdélyi Sapientia Egyetem munkátársai készítettek.

Az idén is lesz fotópályázat: a tudomány rejtett, titkos világában tett „utazás” élményeit, emlékeit a sárospataki és a miskolci programokon megörökítők beküldhetik digitális fotóikat a kutej-me@uni-miskolc.hu e-mailcímre szeptember 30-ig.

Számos izgalmas programmal várja tehát látogatóit szeptember 24-én a Kutatók éjszakája Miskolcon (a Miskolci Egyetemen és a Szinva teraszon és környékén), valamint Sárospatakon (a Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar épületében). Az egyetemi és a belvárosi helyszíneket Miskolcon a tavalyihoz hasonlóan különleges buszjárat köti össze a rendezvény ideje alatt. A Kutatók éjszakája természettudománnyal kapcsolatos programjait „A tudományos utánpótlás-nevelés és a műszaki, informatikai életpálya elismertségének növelése a Miskolci Egyetem stratégiai céljaival összhangban” című, TÁMOP-4.2.3-08/1-2008-0007 számú projekt támogatja.

A tudományos-szórakoztató fesztivál helyszínei:
Miskolcon:
Miskolci Egyetem (főépület, díszaula, műhelycsarnok, központi könyvtár, laboratóriumok, előadók, parkoló, park);
belváros (Szinva terasz, Déryné utca, Mindszenti templom);
Avasi Gimnázium színházterme;
Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium;
Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló.

Sárospatakon:
a Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar épülete és annak udvara;
a városi mozi előtti tér.

30 helyszínen mintegy 80 programpont 1 éjszakán át – Miskolcon délután 5 órától, Sárospatakon pedig délután 3 órától. A részletes program és információ a bemutatók készítőiről a www.kutatokejszakaja.hu és a www.uni-miskolc.hu honlapon található.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ezek most a legnépszerűbb motorok
Japán márkák a top 3-ban A jó idő beköszöntével kilőtt az érdeklődés a használt motorbiciklik iránt, és látszólag ebben a kategóriában kevésbé áré…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…