2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Biztonsággal több tonna felett is! Górcső alatt a vezetési és pihenőidők

Biztonsággal több tonna felett is! Górcső alatt a vezetési és pihenőidők

A közelmúltban a vezetési és pihenőidők be nem tartása miatt egy lengyel és egy román szállítási vállalkozással szemben több százezer forintnyi közigazgatási bírságot szabtak ki. A személy és áruszállítást végzők pihenőidejének be nem tartása komoly közlekedési kockázatokkal jár, amelyek könnyen súlyos kimenetelű balesetekhez, vagy tragédiához vezethetnek.

A B-A-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály Emőd Autópálya Alosztályának munkatársai 2010. szeptember 14-én – egy erre irányuló akció keretén belül – az M3-as autópályán főként a közúti személy- és árú szolgáltatási tevékenységet végző gépjárművezetők (AETR) ellenőrzését végezték.

Az Igrici és Mezőcsát települések határánál ellenőrzés alá vont egy-egy román illetve lengyel székhellyel bejegyzett szállítási vállalkozások tehergépjármű vezetői nem tudtak elszámolni a vonatkozó EK rendeletben foglaltakkal, azaz súlyosan megszegték a vezetési és pihenőidőkre vonatkozó szabályokat. A hatályos jogszabályi előírások alapján – a Magyarország közútjain „éberen álmodó” tehergépjárművek vezetőivel szemben – a rendőrhatóság egyenként négyszázezer forint összegű közigazgatási bírságot szabott ki.

Információs háttér:

A mindennapi életben a leggyakoribb veszélyes üzem a közlekedés, a különböző közlekedési eszközök használata. Ezen a kategórián belül is fokozott veszélyforrást jelentenek a több tonnányi tömeggel közlekedő, közúti közforgalmú személyszállítást és árufuvarozást végző járművek.

A fentieket felismerve a jogszabályok részletes előírásokat tartalmaznak az érintett járműkategóriák közlekedésére, jelentős mértékű – a 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendeletben – taxatíve meghatározott mértékű közigazgatási bírsággal fenyegetve azok megszegőit.

Az elmúlt egy évben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és helyi szervei a vezetési és pihenőidőkre vonatkozó szabályok (AETR) be nem tartása miatt megindított 150 közigazgatási eljárásban csaknem 59 millió forint közigazgatási bírságot szabtak ki.

 

Fotó:illusztráció:kamionblog.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…