2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
A NASA felfüggeszti az űrsiklók felbocsátását

A NASA felfüggeszti az űrsiklók felbocsátását

A NASA felfüggeszti az űrsiklók felbocsátásátAz amerikai űrkutatási hivatal, a NASA felfüggeszti űrrepülőgépeinek felbocsátását, amíg nem tisztázódik, hogy a hőszigetelő hab darabjai miért váltak le az Endeavour űrsikló üzemanyagtartályáról a szerdai start után – közölte John Shannon, az űrprogram igazgatója. Shannon szerint a NASA nem aggódik ugyan a mostani eset miatt, de a következő felbocsátáshoz a szakembereknek meg kell érteniük, hogy miért válnak le a szigetelőburok darabjai. Tisztázni kell, hogy egyedi esetről vagy általános problémáról van-e szó. A programigazgató kifejtette, hogy levált szigetelődarabok viszonylag későn szakadtak le az üzemanyagtartályról, ezért nem okozhattak nagyobb kárt.

Az Endeavourt helyi idő szerint szerdán indult útnak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), és sikeresen Föld körüli pályára állt. Az űrhajó külső üzemanyagtartályán elhelyezett kamera rögzítette, hogy a szigetelőburok néhány jelentékenyebb megfagyott darabja felbocsátáskor nekicsapódik az űrhajó testének, károkat okozva benne.

Bill Gerstenmeier, a NASA műveleti főnöke közölte, hogy a szigetelőhab 8-9 darabkája az indítás utáni 107-ik másodpercben szakadt le a külső üzemanyagtartályról.

Az űrsikló ekkor már olyan magasságban járt, ahol csekély a légnyomás, így a szigetelőburok levált darabjai nem okozhattak komoly sérülést. Ha ez a korábban, alacsonyabb magasságban történt volna, akkor más lett volna a helyzet.

Az Endeavour legénysége közben már megkezdte az űrhajó hőszigetelő burkolatának rutinszerű átvizsgálását az Endeavour robotkarjának segítségével. John Shannon szerint eddig semmi olyat nem találtak, ami aggodalomra adhatna okot, az előzetes vizsgálatok során csak néhány kisebb horpadást láttak a hővédő burkolaton.

/MTI/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…