2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
Parti-Nagy Lajos: Ibusár

Parti-Nagy Lajos: Ibusár

Parti-Nagy Lajos: Ibusár

„1992-ben, amikor a darabot írtam, volt egy nevem, Sárbogárdi Jolán, illetve volt egy kisregény, A test angyala” – számol be darabjáról a szerző.

  – „Úgy éreztem, tartozom ennek a kedves teremtésnek annyival, hogy sorsot írok neki. Megmutatom alkotás közben, a saját, szürke életében, illetve megírom, mi történik, ha e két dolog összeütközik. Megtettem hát Jolánt MÁV-menetjegykiadónak Ibusáron, és megírtam egy napját. Egy szomorú, ám végzetes őszi napját, melynek éjszakáján Sárbogárdi Jolán föllázad és előadja az általa írt operettet.
Erről szól a darab, vagyis az ibusári valóság és a habos-tüllös vágyvilág reménytelen összegabalyodásáról. Arról, ahogy megelevenednek a képzelet huszárjai, miközben Jolán kicsit megőrül. Vagyis egyszer az életben szabad akar lenni. Szól továbbá az öregedésről, a szerelemről, meg arról, hogy miért nem, ha igen. Szól a paródia és a szeretet viszonyáról, és még sorolhatnám, hogy mi mindenről. Az Ibusár rólunk, de ne többesszámozzak – rólam szól. Sárbogárdi Jolán én vagyunk.”

zenés-táncos huszerett

Zeneszerző: Darvas Ferenc
 
Rendező: ÁCS JÁNOS

Jászai-díjas
 

Ács János rendező így vall az ibusári operettről:

„Parti Nagy Lajos nem akarja nevetségessé tenni sem a műfajt, sem az alakjait, hanem megérhetővé teszi őket. A huszerett nem az operett paródiája. Hanem a műfaj szeretetteli megemelése. Ezzel Parti Nagy Lajos beletalált a magyar közönség szívébe. Ezért is játsszák szívesen az Ibusárt a színházak. Ezért van monodrámai és sokszereplős verziója is. Darvas Ferenc zenéje pedig a Sybilltől a Csárdáskirálynőn át a János Vitézig slágeridézetek sorát hozza, és így Sárbogárdi Jolán, a dilettáns drámaköltőnő műve szinte ismerősen cseng a fülünkben.

Az Ibusár főszereplője a vénlány Jolán, aki beleszédül az operett világba, operetteket ír, mert ki akar menekülni abból a világból, ami egy világvégi MÁV-állomás jegypénztárába zárta. Az Ibusár egy lázadás története. Egy nő, akinek esélye sincs, fellázad a szürke hétköznapok ellen. Jolán operettlibrettóvá álmodja a körülötte zajló eseményeket, operetthősökké fantáziálja környezetének tagjait. A valóság és a képzelet egymásba olvad, és ez éppen olyan szürreális, mint amilyen szürreális egy jó operett világa.” (Lejegyezte: Kornya István)
 
 
Árvai Judit

kommunikációs és marketingvezető

Miskolci Nemzeti Színház

20 487 10 54

judita@mnsz.eu

 

 

Parti-Nagy Lajos: Ibusár Parti-Nagy Lajos: Ibusár

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…