2022. 11. 27. vasárnap

Virgil
1 EUR 411 HUF
1 GBP 479 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Programajánló
  • »
  • Prága és a zene klasszikusai / Arany Prága / 2022. május 7., 19:30 / Zeneakadémia

Prága és a zene klasszikusai / Arany Prága / 2022. május 7., 19:30 / Zeneakadémia

A Nemzeti Filharmonikusok májusi koncertje Prága gazdag zenei kultúrája előtt tiszteleg.

A város nemcsak arról híres, hogy olyan zeneszerzőket indított útnak, mint Antonin Dvořák vagy Smetana, hanem arról is, hogy világhírű komponistákat vonzott külföldről, mint például Wolfgang Amadeus Mozartot, aki a Don Giovanni premierjét a városban rendezte 1878-ban.

Ezen az esten egy Prágához kötődő Mozart-remekmű és egy kiváló cseh zeneszerző szimfóniája fog közre egy trombitaversenyt.

Mozart többször is járt a cseh fővárosban, így nem csoda, ha rengeteg mendemonda kapott szárnyra vele kapcsolatban. Az azonban biztos, hogy első látogatása alkalmával mutatta be a város számára készült Prágai szimfóniát, ami kirobbanó siker lett.

Mozart kompozíciója után a trombiták „mennybemenetele” következik. Johann Nepomuk Hummel, aki gyermekkorában Mozart tanítványa is volt, Esz-dúr trombitaversenyét
a billentyűs trombita feltalálójának,  Anton Weidingernek írta.

Az Esterházy-családnál is szolgáló Hummel mellett megismerhetjük a Bécsben sikeressé vált cseh szerző, Vorisek egyetlen szimfóniáját is, melyről az elemzők úgy tartják, Beethoven és Schubert hatását tükrözi.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar mellett fellép Pálfalvi Tamás, aki a világklasszis magyar trombitások előkelő élcsapatának tagja. Az est karmestere, a máltai születésű, de Kanadában nevelkedett Charles Olivieri-Munroe lesz, a cseh zene világszerte elismert specialistája, aki sok szálon kapcsolódik Prágához, a Cseh Filharmonikusokhoz és a Prágai Zeneakadémiához, ahol tanít.

A fentiek alapján nem véletlen, ha a májusi hangverseny a beszédes Arany Prága címet kapta.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Adventi Matiné
A Művészetek Háza Béke Art Moziterme Adventi Matiné programja keretében idén is minden adventi hétvégén animációs és családi filmekkel várja az érdekl…

További cikkek

Adventi Matiné
A Művészetek Háza Béke Art Moziterme Adventi Matiné programja keretében idén is minden adventi hétvégén animációs és családi filmekkel várja az érdekl…