2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Filmvetítés a Magyar Film Napja alkalmából

Minden év április 30-án ünnepeljük az évfordulóját annak, hogy elkészült az első megrendezett magyar film, A TÁNCZ, amelynek operatőre Zsitkovszky Béla, aki éveken keresztül Miskolcon fényképészeti stúdiót és laboratóriumot működtetett.

Erre emlékezve, a Magyar Film Napja alkalmából, 2022. április 30-án 14:00-tól a CINE-MIS Nonprofit Kft. által üzemeltetett Művészetek Háza Béke Art Mozitermében, a Régi idők focija című magyar film vetítésére kerül sor.

 

A film jelmondata („Kell egy csapat!”) szállóigévé, főhőse fogalommá vált, szinte azonnal. Minarik lett az ellenszélben küzdő, minden pofon után felálló, makacsul álmodó kisember archetípusa, aki egyszerre komikus és tragikus figura. A történet túlmutat a futball közegén, a szedett-vedett csapatért való harc közéleti és társadalmi metaforaként is érvényes, a rendező nem csak a régi idők focija, hanem a mozi hőskora előtt is tiszteleg. A képi megoldások (szöveges inzertek, lassítások, gyorsítások), a burleszkbe illő gegek és a színészi játék stílusa mind a klasszikus némafilmeket idézik.

 

A Sándor Pál által alkalmazott virtuóz műfajjáték, amellyel átültette Mándy világát a vászonra, a magyar filmben szinte előzmény nélküli. A Régi idők focijának és Garas Dezső alakításának köszönhető az is, hogy megszületett a hazai filmtörténet talán legikonikusabb figurája, akinek máig nem kopott meg a kultusza.

 

A filmet a Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma digitálisan felújította.

 

  1. április 30. 14:00 – Béke Art Moziterem

Régi idők focija

magyar filmszatíra, 78 perc, 1973 (12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott)

Rendező: Sándor Pál

Forgatókönyvíró: Bíró Zsuzsa, Mándy Iván, Tóth Zsuzsa

Szereplők: Garas Dezső, Major Tamás, Kern András, Vogt Károly

 

A húszas évek mozi- és focivilágát burleszk-pantomim stílusban megidéző film Budapesten játszódik. Minarik Ede mosodás egyetlen szenvedélye a foci. Csak egyet szeretne elérni életében: hogy a Csabagyöngye SC bejusson az első ligába. Ezért képes feláldozni mindent. A mosodáját, a házasságát, mindent, amije csak van, illetve volt. Sándor Pál remeke a magyar filmtörténet fontos darabja. Remek alkotók, kiváló színészek teszik felejthetetlenné a képernyő előtt töltött időt.

 

Az előadásra jegyek foglalhatók www.cinemis.hu honlapon, a 06 46 507-573-as telefonszámon és megvásárolhatók a mozi jegypénztárában, nyitvatartási időben (minden nap 14:30-20:30 között a Rákóczi utca 5. szám alatt).

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ha lemaradtál vagy kimaradtál
Bizonyára sokan vannak azok, akik a február 15-i megadott határidőig nem jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, most mégis úgy döntenek, hogy szeptem…

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…