2024. 05. 20. hétfő

Bernát, Felícia
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Fogyatékossággal élő nők kiállítása a nőiség megéléséről

Fogyatékossággal élő nők és társaik fotóhangja szólal meg a kiállításon: képek és szövegek segítségével mutatják be a nőiségük megélésének élményét.

A Nő az erőnk csoport alapítói maguk is fogyatékossággal élő nők, a non-profit projektet a fogyatékossággal élő nők “láthatatlansága” és reprezentációjának hiánya hívta életre.

 

A Nő az erőnk csoport és az Artemisszió Alapítvány Nő az erőnk – Nem maradunk láthatatlanok című kiállításának megnyitója 2022. november 18. pénteken 18 órakor veszi kezdetét a Kesztyűgyár Közösségi Házban (Kesztyűgyár Galéria, 1084, Budapest, Mátyás tér 15.).

 

A Magyarországon fogyatékossággal élő nőkről

 

A Nő az erőnk alapítói, Kocsis Nikolett és Ivicsics Borbála azért indították el a kezdeményezést, mert Magyarországon korábban nem volt olyan szervezet, ami kifejezetten a fogyatékossággal élő nők érdekeit képviselné. Ez a társadalmi csoport mind a társadalom, a jogi szabályozó környezet és a támogató szervezetek számára is többnyire láthatatlan. Jelenleg Magyarországon és szerte a világban is akadályokba ütközik a nemek közötti egyenlőség megvalósítása a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatban is. 

 

A Nő az erőnk csoportról

 

A Nő az erőnk különböző eseményeken, projekteken és együttműködéseken keresztül azért dolgozik, hogy segítse a fogyatékossággal élő nőket abban, hogy erősödjenek női identitásukban, kifejezzék és megmutassák magukat, és kapcsolódhassanak egymáshoz és másokhoz, ezáltal kitörjenek a láthatatlanságból. A végcél a fogyatékossággal élő nők társadalmi integrációja.

 

Az alkotási folyamatról

 

A Kesztyűgyárban 2022.11.18. péntektől látogatható Nő az erőnk – Nem maradunk láthatatlanok című kiállítás témája – a fogyatékosság és nőiség ábrázolása – attól igazán érdekes, hogy maguknak az érintetteknek a szemszögéből ismerkedhetünk meg vele. 

2022-ben az Erasmus+ támogatásával a Nő az Erőnk csoport és az Artemisszió Alapítvány együttműködésben valósítja meg Nő az Erőnk – Nem maradunk láthatatlanok című kiállítást. A fogyatékosság szempontjából diverz alkotócsoport képek és szövegek segítségével mutatja be saját kamerája lencséjén keresztül saját nőiségét és az azzal kapcsolatos kihívásokat. 2022-ben egy 5 alkalomból álló fotóhang workshop folyamat került lebonyolításra Csoszó Gabriella fotós segítségével. Ennek keretében egy fogyatékosság és nőiség szempontjából vegyes csoport közösen alkotott, és az alkotásokon keresztül jobban megismerték egymást, illetve egymás élethelyzetét is. 

A kiállításon tapasztalható élményről

A kiállítás anyaga a csoport tagjainak a folyamat során készített képeiből és szövegeiből áll, amivel céljuk megmutatni mindazt, amit a hétköznapi valóságban esetleg nem veszünk eléggé észre, elsiklunk felette. 

 

A képek úgynevezett fotóhang (angolul: photovoice) módszerrel készültek. Az erős mondanivalójú életképek mellett rövid írások által összeáll egy történet, ami a fogyatékossággal élő nőkről szól, egy történet, amit ők maguk írtak a körülöttük látható világról, amelynek ők is részei, saját életük tekintetében pedig főszereplői..

A kiállítás kiemelt célja, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen: a látássérült vendégek számára audionarráció, okoseszközök és Braille-feliratok lesznek elérhetőek, a hallássérült látogatók jelnyelvi tolmácsolással élvezhetik a kiállítást, a galéria pedig kerekesszékkel is teljesen körbejárható, a képek is kényelmesen megtekinthetőek.

A Nő az Erőnk Nem maradunk láthatatlanok kiállítás olyan világba kalauzol, amely a hétköznapok során gyakran észrevétlen marad. Egy olyan világba, amelynek rejtett kincsei a fogyatékossággal élő nők és társaik. 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

május 20–27. Zsolnay táncházak: Vizin táncház május 24. 19.00 Zsolnay Negyed – E78 – Koncertterem A Vizin Zenekarral mulathat az, aki a hó…

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…