2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

TISZTELGÉS A ROMA HŐSÖK ELŐTT

Pécs lesz a nyitóhelyszíne a magyar roma származású hősöket bemutató országos történeti vándorkiállításnak. A február 4-10. között, a Zsolnay Kulturális Negyed udvarán látható tárlatot olyan kísérőprogramok színesítik, mint Oláh Gergő február 4-i ingyenes koncertje és a Gandhi Gimnázium diákjainak összművészeti programja.

 

Keveset beszélünk a magyar cigányság azon kiemelkedő személyiségeiről, akik hősiességükkel, helytállásukkal, kulturális, művészeti vagy közösségszervező teljesítményükkel a magyar nemzeti közösség egésze számára mutatnak példát. Az Együtt, Szabadon – Magyar Cigány Hősök című szabadtéri vándorkiállítás éppen erre helyezi a fókuszt.

 

A tárlat Magyarország 25 településén valósul meg, mindenhol nyitó eseménnyel és koncerttel összekötve, amelyek során a magyar cigány kulturális élet meghatározó képviselői mutatkoznak be. A kiállítás összesen 33 tablóból áll. Oldalain egy-egy, az 1956-os forradalom és szabadságharc, és az 1989-90-es rendszerváltoztatás során fontos szerepet betöltő roma hős portréja jelenik meg, rövid életrajzi ismertetéssel.

 

Elsőként Pécsett látható a kiállítás, a Zsolnay Negyed udvarán, a Jégverem mellett. A megnyitó február 4-én 18:00-kor kezdődik az E78-as koncertteremben. A kiállítást Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója nyitja meg, köszöntőt mond Péterffy Attila polgármester úr, Sztojka Attila, Roma Kapcsolatokért Felelős Kormánybiztos, valamint Petrovics Gábor Lajos, a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

 

A megnyitó ünnepségre izgalmas kísérőprogrammal készül a Gandhi Gimnázium Hagyományőrző Együttese. Céljuk a szórakoztatáson és a közös örömzenélésen túl, hogy autentikus cigány dalokkal és táncokkal járuljanak hozzá a hagyományok megőrzéséhez. Emellett látható lesz a NeRok által működtetett Gandhi Fotóklub „Nézőpont” című fotókiállítása is. Ezt követően 19:00-től Oláh Gergő, az X-Faktor harmadik szériájának győztese ad ingyenes koncertet a Zsolnay Kulturális Negyed E78-as Koncerttermében.

 

A Terror Háza Múzeum és az intézményt fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány több mit tíz éve tekinti kiemelt feladatának cigány hősök felkutatását és sorstörténetük bemutatását. Elkötelezett abban, hogy megemlékezzen a roma hősökről és felhívja a szélesebb közönség figyelmét a magyar romák helytállására, valamint bemutassa, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével, művészetükkel közösségüket és Magyarországot egyaránt szolgálták.

 

A tárlat február 10-ig tekinthető meg.

 

Részletek:

https://www.e78.hu/programok/egyuttszabadon-magyar-roma-hosok-olah-gergo-koncert

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

126466
Női fotográfusok, a kézművesség világnapja és MaDok-filmek kerülnek fókuszba június elején a Néprajzi Múzeumban, sőt rendhagyó raktárlátogatásra is …

További cikkek

Igent mondott a kockázatra egy borsodi esküvőiruha-szalon tulajdonosa, aki a működés több adózási szabályát is felrúgva szolgálta ki ügyfeleit. Nem le…
„Kétkezes kapaszkodó”
Több mint ezer hamis játékkonzollal pakolták plafonig azt a kamiont, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Gyul…