2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Pécsi programok

Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.
2020. november 2–9.

Irányvonalak – Sápi Márton szobrászművész installációja
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza
Időpont: október 22. – november 30.
A Művészetek és Irodalom Háza nemcsak programoknak, hanem kiállításoknak is otthont ad, ezek nagy része a tetőtéri Martyn Ferenc Galériában látható, ám mostantól a földszinten lévő Játéktér is kiemelt szerepet kap: havonta 1-1 installáció tekinthető meg itt, a most induló „TÉRJÁTÉK” című sorozat keretében. Az első kiállító művész Sápi Márton szobrászművész, akinek Irányvonalak című installációja október 21-től november 30-ig látható.
https://www.pmh.hu/programok/iranyvonalak-sapi-marton-szobraszmuvesz-installacioi

Zsolnay Színház Reloaded* Móricz Zsigmond: Árvácska
Helyszín: Zsolnay Negyed – E78 – Koncertterem
Időpont: november 3. és november 4. 19.00
Móricz Zsigmond nagy sikerű Árvácska című regényének színházi adaptációja! Kulka János ebben a darabban tért vissza tavaly a színpadra.
„Igen késő volt, mikor rájöttem, hogy voltaképpen csak azt lehet leírni, ami fáj. Ami megsebzi az embert.”
Móricz a legenda szerint 57 éves korában a mai Szabadság hídon találkozik egy fiatal lánnyal, aki öngyilkosságra készül. Felkarolja és befogadja a volt lelencet, akinek megrázó történeteiből ihletet merít új novelláihoz és Árvácska című regényéhez. Kegyetlen naturalizmussal ábrázolja a Magyarországon uralkodó élet- és léleknyomort. Az árva kislány passiótörténetében az egész társadalom traumái és megváltás utáni vágya tükröződik. Móricz tudja, hogy az írásaiban felvetett problémákra sokszor nincs felelet és nincs megoldás, talán csak balzsam és vigasz.
Kulka János 2,5 év után tavaly ebben az előadásban tért vissza a színpadra a darab központi figurájaként, erős színpadi jelenléttel. Árvácska neki meséli el az élettörténetét.
Az előadásban szereplő Stork Natasa nyerte el idén októberben az 57. Antalyai Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb színésznő díját a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film főszerepéért, valamint ugyanennek a filmnek ítélték az 56. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál New Directors versenyprogramjának Gold Hugó-fődíját, és az indoklásban kiemelték Stork Natasa „elragadó” játékát.
https://www.e78.hu/programok/zsolnay-szinhaz-reloaded-moricz-zsigmond-arvacska

Metronóm Jazz Klub: Loop Doctors
Helyszín: Zsolnay Negyed – E78 – Koncertterem
Időpont: november 5. 20.00
A „Loop Doctors” nevű formáció Romhányi Áron és Szendőfi Péter közös duó produkciója. Az együttes a mai modern és divatos zenei irányzatokat, mint a Drum’n’Bass, Jungle, Breakbeat, NuJazz, Rap ötvözi a jazz improvizatív elemeivel. Zenéjükben sok elektronikus effektet és samplereket használnak, de ugyanakkor az extra hangzásokat leginkább akusztikus hangszereik természetes hangjainak módosításával érik el. Törekednek arra, hogy produkciójuk minél előre mutatóbb, progresszívebb legyen.
A részvétel ingyenes! A rendezvény a „Köszönjük Magyarország” pályázat támogatásával jött létre.
https://www.e78.hu/programok/metronom-jazz-klub-loop-doctors

Esély – Országos fotótárlat és jótékonysági árverés
Az Országos Fotótárlat programja
Helyszín: Zsolnay Negyed – m21 Galéria
Időpont: november 5. – 2020. január 10. Kiállításmegnyitó: november 5. 17.00
A Pécsi Fotóhetek kiemelt programja az m21 Galériában az az országos meghívásos fotótárlat, amelynek célja – azon túl, hogy Pécsett bemutassa a hazai kortárs fotóművészet főbb irányait és meghatározó alkotóit – a december elején megrendezendő jótékonysági aukció a pécsi Élménylelő Ifjúsági Egyesület javára. Az egyesületet az Emberség Erejével Alapítvány működteti azzal a céllal, hogy esélyt teremtsenek a tanulásban a hátrányból induló gyerekeknek. Olyan közösségi teret alkottak meg, ahova a környékbeli mélyszegénységben élő gyerekek és jobb módú társaik egyaránt betérhetnek, és közös játékok, fejlesztő tevékenységek közben jól érezhetik együtt magukat. Az aukción befolyt összeget az egyesület rezsire, családsegítésre, sport- és fejlesztő terápiás programokra kívánja fordítani.
A kiállításon résztvevő fotósok két-két, zömmel 70X100-as méretű képpel szerepelnek, vagyis a tárlaton több mint 100 fotográfiával találkozhatnak a látogatók.
https://m21.pecsigaleriak.hu/programok/esely-orszagos-fototarlat-es-jotekonysagi-arveres

La huerta y la ciudad (A gyümölcsös és a város)
Bátori Zsolt fotóművész kiállítása
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza – Martyn Ferenc Galéria
Időpont: november 6. – december 6. Kiállításmegnyitó: november 6. 17.00
Az itt kiállított munka három összefüggő sorozatból áll, amelyek a dél-spanyolországi Murcia város és környéke két karakterisztikus arcát mutatják be. Murciát a középkor óta gyümölcsös veszi körül, a város viszont az elmúlt évtizedekben olyan fejlődésen ment keresztül, ami egy lassú, de visszafordíthatatlan változást eredményezett: a város fizikai és kulturális értelemben is elfoglalja a korábban a gyümölcsöshöz tartozó területeket. A gyümölcsös még mindig hatalmas és életerős, sokak számára megélhetést is biztosít, de a város terjeszkedik, és az évszázadok óta gondozott gyümölcsös visszaszorul. A két különböző terület eltérő életmódot, kultúrát és vizuális környezetet is jelent. Folyamatosan változó határaikon párhuzamosan, egyidőben léteznek, egymás jelenléte pedig akkor is jól érezhető, amikor éppen nem látható.
A munkát alkotó három sorozat: La huerta (A gyümölcsös), La ciudad (A város), La huerta y la ciudad (A gyümölcsös és a város).
https://martynferenc.pecsigaleriak.hu/programok/la-huerta-y-la-ciudad-a-gyumolcsos-es-a-varos

75 éves a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar – Jubileumi koncert
Helyszín: Kodály Központ
Időpont: november 7. 19.00    
Magyarország egyik legkiemelkedőbb amatőr fúvószenekarának 75. éves jubileumi koncertjén klasszikusok, valamint mai népszerű dallamok szólalnak meg fúvószenei átiratban.
Vendégművészek:
Rudán Joe – rockénekes
Bognár Szabolcs – operaénekes
Az est házigazdája: Lipics Zsolt – Jászai Mari-díjas színművész
A rendezvény a Kodály Központ Civil pályázata keretében valósul meg.
https://www.kodalykozpont.hu/programok/75-eves-a-pecsi-vasutas-koncertfuvos-zenekar

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …

További cikkek