2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Miskolc város napja – múzeumi programok

HERMAN OTTÓ MÚZEUM ÉS MISKOLCI GALÉRIA

ÜNNEPI NYITVA TARTÁS ÉS PROGRAM

2015. május 10-én, vasárnap, a Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria kiállítóhelyei nyitva tartanak és a megszokott jegyárakkal várják a látogatókat. A Miskolc város napján, május 11-én, a kiállítóhelyek rendkívüli nyitva tartással várják a közönséget, 50%-os kedvezményt nyújtva a múzeumbarát érdeklődőknek a jegyárakból. A hétfőre meghirdetett tárlavezetések ingyenesek!

MISKOLCI GALÉRIA – RÁKÓCZI-HÁZ

13.00 – Tárlatvezetés Csabai Kálmán centenáriumi kiállításában

A tárlat a száz éve született mester életműve, Miskolc város jelenére is kiható, sokirányú munkássága előtt tiszteleg. Csabai Kálmán (1915–1992) elhivatott alkotóművész, ugyanakkor kiváló pedagógus és agilis közéleti személyiség volt. Jelentős szerepet játszott Miskolc művészeti életének kibontakoztatásában, az ehhez szükséges feltételek előteremtésében, a ma is működő kiállítóhelyek, országos tárlatsorozatok létrehozásában, műteremlakások létesítésében.

14.00 – Tárlatvezetés Máger Ágnes kiállításában, beszélgetés az alkotóval

A kiállított művek fele visszatekintés, főleg nagyméretű, részben már ismert munkákból, másik fele az elmúlt két évben és kizárólag erre a kiállítási alkalomra festett képekből áll. A művész által képviselt festői sokoldalúságban a természetes belső rend ereje nyilvánul meg. Műveit a mitológia, a zene, a természet és a szakrális témák inspirálják.  Ezt a kiállítást tekinthetjük Máger Ágnes ars poetikájának. A kiállított alkotások új perspektívában mutatják a tájakat, emberi létünk mélységeit, magasságait a kiállítási terem mennyezetén ellhelyezett, 3×3 m-es UNIVERZUM című festménye tükrében vizsgálhatjuk.

PAPSZERI ÖREG KIÁLLÍTÁSI ÉPÜLET

15.00 – Tárlatvezetés az „Egy miskolci nemes az országos politikában – Szemere Bertalan pályaképe és pályatársai” című kiállításban

A 19. századi Magyarországot, benne Miskolcot és a régió jelentős közéleti személyiségeinek pályáját (Szemere Bertalan, Kossuth Lajos, Vay Miklós, Pálóczy Lajos, Lévay József) mutatja be a kiállítás történelmi, irodalomtörténeti, művészettörténeti és művelődéstörténeti eredeti, muzeális tárgyakon keresztül. A tárlat kiemelkedő jelentőségű darabjai többek között láthatjuk a tárlaton Lévay és Palóczy aranytollait, Kossuth poharát és asztalát, Barabás Miklós nagy méretű festményeit, szamuráj kardot, valamint egy „szellem” zongorát, amely korabeli rögzített felvételek lejátszására alkalmas.

16.00 – Tárlatvezetés az „ELIT ALAKULAT” – a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői című kiállításban

1986 és 1990 között a Herman Ottó Múzeum régészei a Bodrogközben található Karos falu határában tárták fel a Kárpát-medence eddig ismert leggazdagabb magyar honfoglalás kori temetőit. Az itt előkerült tárgyak azóta bejárták az egész világot. Kiállításunk e temetők feltárását és leleteit mutatja be.

SZÍNÉSZMÚZEUM

17.00 – Forgószínpad (kiállításmegnyitó)

A miskolci színészmúzeum gyűjteményének ritkán, vagy még egyáltalán nem látott gyöngyszemeit mutatja be az új kamara-kiállítássorozat. A „forgószínpadon” havonta, egy-egy érdekes, izgalmas témához kötődően jelennek meg a gyűjteményi darabok, kuriózumok, melyek felidézik a hajdani teátrumok varázsos világát.

„EGY HOLDAS MÁJUS ÉJSZAKÁN”

Szerelmes kottalapok a színészmúzeum kottatárából

A század első felének népszerű   – máig dúdolt vagy éppen elfelejtett – szerelmes dalait idézi meg a kamaratárlat hajdani kották látványos, színes grafikái révén, miközben  magyar színművészek archív felvételei révén újracsendülnek a régi dallamok. A megnyitó után tárlatvezetés a „Hódolván Tháliának” – jelenetek a miskolci színjátszás történetéből c. kiállításban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Megtekinthető kiállítások a Múzeumok Éjszakája időtartama alatt: (17:00-től 02:00-ig) Képtár: • A titkos és a publikus o A múzeum kiállítása Köves…
126466
Női fotográfusok, a kézművesség világnapja és MaDok-filmek kerülnek fókuszba június elején a Néprajzi Múzeumban, sőt rendhagyó raktárlátogatásra is …

További cikkek