2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

A Jobbik elítéli a kazettás lőszerek felhasználását Jemenben

A Jobbik Magyarországért Mozgalom aggodalommal figyeli a Jemenben több mint egy hónapja zajló harcokat, melyek során már 1200 civil vesztette életét és 300 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat. A Human Rights Watch szervezet adatai szerint a szaúdi légierő úgynevezett kazettás bombákat is bevetett a síita lázadók ellen.
Ismert, a kazettás bombák olyan fegyverek, melyek alkalmatlanok a pontos célzásra, így a polgári lakosság indokolatlan szenvedését és a polgári infrastruktúra indokolatlan pusztulását okozzák, ráadásul nagy területen szétszóródva a háborús konfliktus lezárulása után is veszélyt jelentenek.

2008-ban éppen ezért született meg a kazettás fegyverek elleni egyezmény, melyhez 2012-ben Magyarország is csatlakozott. Az ilyen bombák bevetése ellen tiltakozni mind jogi, mind erkölcsi kötelességünk.

A Jobbik felszólítja az Amerikai Egyesült Államok támogatásával harcoló Szaúd-Arábiát, hogy azonnal hagyjon fel a kazettás bombák használatával és felhívja a magyar kormány figyelmét arra, hogy minden lehetséges nemzetközi fórumon álljon ki az ilyen fegyverek alkalmazása ellen és szorgalmazza, hogy a jemeni lakosság humanitárius segítségben részesüljön.

Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek